Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 13./14.10.2024. godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save u porastu duž svog toka kroz Posavski kanton.

Bosanski Brod……………………………    488 (pripremno stanje)  jučer 475,

Bosanski Šamac…………………………     268 (normalno stanje)   jučer 265,

Orašje…………………………………….      487 (normalno stanje)  jučer 496.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 197,56 mnm., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata vodostaj  je niži za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 5,00 m3/s.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Nastavljen je rad spasilačkih timova na pronalasku stradalih osoba u Donjoj Jablanici.

Vrši se dostava hrane i lijekova u sve dijelove općine. Više stotina volontera iz zemlje i inozemstva, uz pomoć strojeva, vrše raščišćavanje putnih komunikacija i objekata na području pogođenom poplavama. Putne komunikacije sa pojedinim naseljenim mjestima na području općine Jablanica još uvijek su u prekidu.

Magistralne ceste M-17, M-17-5 i M-16-2 održava Direkcija cesta FBiH sa svojim projektantskim i izvođačkim firmama.

Opskrba električnom energijom uspostavljena je u svim naseljenim mjestima, izuzev jednog dijela Donje Jablanice. Nastavljeni su radovi na popravku vodovodne i telefonske mreže.

 

Srednjobosanski  kanton

Stanje u općinama Kiseljak, Fojnica i Kreševo je nepromjenjeno, te se i dalje  vrši  raščiščavanje i sanacija terena.

 

Kanton Sarajevo

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo (u daljnjem tekstu: Štab) je  u skladu sa Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju stanja prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima na području Federacije BiH, broj: 1520/2024 od 04.10.2024. godine i Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite, broj: 12-04-3-432/24 od 04.10.2024. godine, u toku jučerašnjeg dana na ublažavanju i otklanjanju posljedica od poplava i klizišta na pogođenim područjima angažovao slijedeće strukture zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo:

– na području Općine Jablanica, naselje Donja Jablanica, službe zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo sa teškom mehanizacijom (pet bagera rovokopača i dva velika kamiona) sa posadama;

– na području Grada Konjica, naselje Buturović Polje i sela ispod planine Bitovinje na čišćenju puteva i korita vodotoka službe zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo sa dvije  radne mašine (buldožer CAT i bager CAT rovokopač) sa posadom.U izvještajnom periodu Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je jednu informacije o pronalasku NUS-a i to dana, 13.10.2024.godine u 12:55 sati od Policijske stanice Ilijaš, da je u naselju, Popovići bb, Općina Ilijaš, pronađena jedna minobacačka granata.O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će pronađena neeksplodirana ubojna sredstva preuzeti u narednom periodu.

Federalna uprava za inspekcijske poslove

Na osnovu Naredbe Federalnog štaba civilne zaštite broj: 12-04-3-432-20/24 od 06.10.2024. godine, uspostavljena je koordinacija  sa nadležnim veterinarskim inspektoratima poplavom pogođenih kantona (HNK i SBK) kao i sa veterinarskim stanicama  Konjic i Fojnica. Uposlenici veterinarskih stanica kojima je dodijeljeno područje djelovanja u općinama Mostar, Jablanica, Konjic, Kreševo Kiseljak i Fojnica  provode redovne aktivnosti na zaštiti, prevenciji i dobrobiti životinja, te vode dnevnik dnevnih događaja na objektima za uzgoj ribe u slivu rijeke Neretve zbog zamućenja i velike količine otpadnog materijala, kao i ažuriranje podataka uginuća životinja. Vrši se kontinuirana asanacija gospodarskih dvorišta, ali je neophodna pomoć u ljudstvu i sredstvima (dezinfekciona sredstva i rodenticidi) za općine Fojnica, Kiseljak i Kreševo. Uposlenici Veterinarske stanice Fojnica u manjem intezitetu započeli aktivnosti dezinfekcije i deratizacije gospodarskih objekata. Uključen je i nevladin sektor (udruženja za zaštitu životinja) u smislu spašavanja i zbrinjavanja pronađenih kućnih ljubimaca (psi i mačke) putem društvenih mreža, volontera na terenu i Federalnog veterinarskog inspektorata. Civilna zaštita općine Fojnica na zahtjev Veterinarske stanice izvršila neškodljivo uklanjanje uginule peradi.

Ribogojilišta (Drežanka, Pastrmka, Laks, Forelle, Salmon) trenutno pod nadzorom veterinarske stanice  Mostar.

 

KLIZANJE TLA

 

Kanton Sarajevo

Općinski operativni centar civilne zaštite Stari Grad: Općinski štab civilne zaštite organizovao je 24-satno osmatranje terena na lokalitetima Curine njive i Bistrički potok. Izlaskom na lice mjesta uočeno je da su na terenu i dalje prisutne duboke pukotine koje su u međuvremenu napunjene vodom uslijed kišnih padavina, te da dolazi do pojave otjecanja vode iznad lokaliteta “Curine njive-igralište” (dio Općine Istočni Stari Grada Sarajevo). Također je utvrđeno, da iznad dijela parcele igrališta na lokalitetu “Curine njive”, a što predstavlja donju tačku nasipa/deponije od strane gradilišta “Hills” (sa lijeve strane), dolazi do pojava vode koja konstantno otječe, a ista ne predstavlja kišnicu ni oborinske vode sa Trebevića.Napominjemo da je dana, 12.10.2024. godine, u jutarnjim satima, počelo je otkopavanje ranije postavljenih drenažnih cijevi na dijelu nasipa/deponije (u blizini gradnje stambeno-poslovnog objekta “Hills”), kako bi se podzemne vode preventivno preusmjerile na drugi lokalitet na području Općine Istočni Stari Grad Sarajevo.Izlaskom na lokalitet Bistrički potok dana, 13.10.2024. godine utvrđeno je da je i dalje djelimično zasuto korito Bistričkog potoka materijalom sa deponije i obrušenim stablima. Nisu uočena nova obrušavanja materijala sa deponije u vidu zemljano-kamenog materijala i stabala.

Dana 14.10.2024.godine u noćnim i ranim jutarnjim satima planirano je redovno osmatranje terena od strane uposlenika Službe civilne zaštite Općine Stari Grad Sarajevo kao i službi zaštite i spašavanja Općine Stari Grad Sarajevo.

 

POŽARI

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su 5 manjih intervencija i to: 3 intervencije na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jedna na gašenju zapaljenih el.instalacija i jedna na gašenju manjeg požara u ugostiteljskom objektu.

 

Tehnička intervencija

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zavidoviči. Vatrogasna jedinica grada Zavidovići imala je tehničku intervenciju od 09:25 do 12:30 sati. u mjestu Stavci, gdje je došlo do utapanja starije osobe.

 

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog kišnih padavina proteklih dana koje su uzrokovale povećanu izdašnost i zamućenje vode, iz JP „Vodovod“ d.o.o. Bihać obavještavaju da je i dalje na snazi preporuka o prokuhavanju vode prije upotrebe za piće.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Iz JP EP BiH (Javnog poduzeća Elektro privreda Bosne i Hercegovine) i JP EP HZHB (Javnog  poduzeća  Elektro-privreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne) doznajemo da je elektroopskrba uredna osim u jednom dijelu Donje Jablanice.

Grad Mostar. Iz JP Vodovod Mostar doznajemo da je vodoopskrba uredna. Još uvijek je na snazi upozorenje o prokuhavanju vode za konzumaciju.

 

OSTALO

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

 

Jučerašnja pretraga rađena je na dvije lokacije Jablaničko jezero – Buturović Polje i Donja Jablanica – brana Grabovica. U potrazi angažirano je sedam pripadnika FUCZ-e.

Buturovića Polje, Jablaničko jezero

Tim radio pretragu s tri čamca na motorni pogon. Prethodnu noć puhao je vjetar sjeverac, koji je na pojedinim mjestima lokacije razvukao nanose smeća po površini jezera. Spasioci s tri motorna čamca započeli su pretragu iz pravca Ostrošca prema Buturovića Polju, tako što su svaki dio nanosa smeća detaljno pregledali. Na lokaciji gdje su pronađene navedene dvije osobe nalaze se dva splava i jedan krov kuće, koji su zaglavljeni u smeću. Spasioci su pokušali uz pomoć motornog čamca (glisera) pomjeriti navedene objekte. Nisu uspjeli postići navedeno te u dogovoru s Civilnom zaštitom Konjic, 14. 10. 2024. godine pokušat će se pomjeriti navedeni objekti. Sve to u cilju kako bi što više razvukli nagomilano smeće i locirali osobu za kojom se traga.

Donja Jablanica, brana Grabovica

Tri spasioca FUCZ-e s jednim čamcem na motorni pogon radili su pregled korita rijeke Neretve i to lijevu i desnu obalu. Po završetku pregleda tri pripadnika FUCZ-e s plovilom vratili su se u bazu operacija Ostrožac, te se priključili timu na pretrazi Jablaničko jezero. Po završetku današnje pretrage urađena je potrebnu dezinfekcija spasilaca i opreme.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za period od 00:00 do 12:00 sati, za centralna i istočna područja  zbog magle po kotlinama.

 

 

 

                                      FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR