Sažetak vanrednog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dan 06.10.2024. godine, do 16:00 sati

Hercegovačko-neretvanski kanton

Na području općine Jablanica i grada Konjica od ranih jutarnjih sati sve angažirane ekipe za spašavanje su na terenu, u tijeku dana će na pogođena mjesta stići i pripadnici spasilačkih ekipa sa mehanizacijom, ljudstvom i potražnim psima u sklopu mehanizma međunarodne pomoći. Situacija na terenu je i dalje teška, trenutni prioritet je što brži pronalazak nestalih osoba. Putni pravci se raščišćavaju i prioritet je uspostava bar jednog prometnog pravca do svih naseljenih mjesta. Uspostavljena je putna komunikacija između Prozor-Rame i Jablanice, preko mjesta Djevor do Mostara. Trenutno se radi na probijanju puta do Doljana.

 

Srednjobosanski kanton

Na osnovu dostavljenih informacija iz općina Kiseljak, Kreševo i Fojnica natavlja se sanacija terena na području navedenih općina. U prijepodnevnim satima održane su sjednice općinskih štabova CZ na kojima su doneseni zakljućci o angažovanju svih raspoloživih resursa na podrućju ovih općina.Na osnovu zahtjeva općine Fojnica angažovani su pripadnici Kantonalne službe za zaštitu i spašavanje s visina dok su u općini Kiseljak angažovani pripadnici Kantonalne službe za zaštitu od požara i poplava.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR