Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 14./15.10.2024. godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save jr u opadanju duž toka kroz Posavski kanton.

Bosanski Brod……………………………    457 (pripremno stanje)  jučer 488,

Bosanski Šamac…………………………     247 (normalno stanje)   jučer 268,

Orašje…………………………………….      478 (normalno stanje)  jučer 487.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 197,53 mnm., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata vodostaj  je niži za 3 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 5,00 m3/s.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

OBAVIJEST O POSEBNOM REŽIMU PROMETA NA DAN KLANJANJA

KOLEKTIVNE DŽENAZE ZA ŽRTVE POPLAVA NA PODRUČJU OPĆINE JABLANICA

Obavještavaju se zainteresirani koji planiraju dolazak na kolektivnu dženazu žrtvama

poplava koje su pogodile općinu Jablanica u noći 03.10. – 04.10.2024. godine, da će na

području općine Jablanica na dan 15.10.2024.godine (utorak), biti na snazi poseban režim

prometa.

Za potrebe dolaska na kolektivnu dženazu promet na putu M-17, Mostar-Jablanica će biti

pušten u periodu od 13:00 do 17:00 sati, s naglaskom na propuštanje isključivo vozila za potrebe dolaska na kolektivnu dženazu.

Također, za prijevoz zainteresiranih, Željeznice Federacije BiH organiziraju poseban besplatan prijevoz vlakom. Polazak vlaka je iz  Sarajevu u 11:00 sati sa zaustavljanjima: Alipašin Most 11:06, Ilidža 11:12, Blažuj 11:21, Binježevo 11:26, Hadžići 11:31, Pazarić 11:38, Konjic 12:33 sati. Dolazak u Jablanicu planiran je u 12:56, a povratak iz Jablanice u 17:00 sati.

Molimo sve građane da dolaze organizirano, te da svoje vozila ostavljaju na području grada

na mjestima označenim za parkiranje, kako ne bi dolazilo do prometnog kolapsa.

Molimo sve za razumijevanje, da poštuju privremeno postavljenu prometnu signalizaciju, te

da postupaju u skladu s uputstvima policijskih službenika i redara.

Klanjanje kolektivne dženaze planirano je 15.10.2024. godine (utorak) u 14:00 sati na

gradskom haremu Jasen, a ukop žrtava na mjesnim mezarjima u Donjoj Jablanici i naseljima

Djevor i Zlate.

Grad Konjic. Gradski štožer  civilne zaštite Grada Konjica konstantno  rukovodi akcijama zaštite i spašavnja ljudi i materijalnih dobara na ugroženim područjima grada Konjica, koje je  pogodila prirodna nesreća  i provodi aktivnosti zbrinjavanja ugroženog stanovništva.

Angažovani svi respoloživi resursi u akcijama zaštite i spašavanja.

PVP Konjic konstatno redovno vrši odvoz i distribuciju pitke vode na područjima pogođenih prirodnom nesrećom od 07-19 sati i učestvuje u potrazi za nestalom osobom.

Danas puštena električna energija u Višnjevice i Raotiće.

 Općina Jablanica. Prema informacijama koje smo dobili od privrednih subjekata, javnih službi i građana, situacija na području općine Jablanica za navedeni izvještajni period je sljedeća: Opskrba električnom energijom uspostavljena je u svim naseljenim mjestima

izuzev jednog dijela D. Jablanice, djelatnici Komunalnog poduzeća vrše popravke na

vodovodnoj mreži u mjestima stradalim u poplavama.

Putne komunikacije na području općine Jablanica sa pojedinim naseljenim mjestima je u prekidu i radi se na čišćenju istih.

Spasilački timovi tijekom dana nastavili su rad na pronalasku osoba stradalih u

poplavama u Donjoj Jablanici.

Volonteri uz pomoć strojeva vrše raščišćavanje putnih komunikacija i objekata na

području pogođenom poplavama.

Sva dostupna mehanizacija je i dalje na terenu, gdje se vrše popravci i sanacija.

Vrši se dostava hrane i lijekova stanovnicima na području općine.

 

 Srednjobosanski  kanton

Općina Fojnica. Općinski Načelnik je na prijedlog OŠCZ Fojnica donio Odluku o prestanku proglašenja stanja prirodne nesreće na području općine Fojnica.

Općina Kiseljak. Općinski načelnik je ,na prijedlog OŠ CZ Kiseljak donio odluku o prestanku proglašenja stanja prirodne nesreće na području općine Kiseljak.

I dalje se nastavljaju aktivnosti na sanaciji poplavom pogođenih područja.

 

Kanton Sarajevo

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo je  u skladu sa Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju stanja prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima na području Federacije BiH, broj: 1520/2024 od 04.10.2024. godine i Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite, broj: 12-04-3-432/24 od 04.10.2024. godine, u toku jučerašnjeg dana na ublažavanju i otklanjanju posljedica od poplava i klizišta na pogođenim područjima angažovao slijedeće strukture zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo:

– na području Općine Jablanica, naselje Donja Jablanica, službe zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo sa teškom mehanizacijom (pet bagera rovokopača i dva velika kamiona) sa posadama;

– na području Grada Konjica, naselje Buturović Polje i sela ispod planine Bitovinje na čišćenju puteva i korita vodotoka službe zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo sa dvije  radne mašine (buldožer CAT i bager CAT rovokopač) sa posadom.

 

Federalna uprava za inspekcijske poslove

Na osnovu Naredbe Federalnog štaba civilne zastite (FŠCZ) broj: 1 2-04-3-432-2024 od 06.10.2024.godine, uspostavljena je koordinacija sa nadležnim veterinarskim inspektoratima poplavom pogođenih kantona (HNK i SBK) kao i sa veterinarskim stanicama Konjic i Fojnica.

U skladu s tačkom 5. Naredbe broj: 12-04-3-432-20-1/24 od 10.10.2024.godine o izmjenama i dopunamaFederalnog štaba civilne zastite (FŠCZ) broj: 1 2-04-3-432-20/24 od 06.10.2024. godine, dostavljamo izvještaj kako slijedi:

Na osnovu Naredbe o izmjeni i dopuni naredbe Federalnog štaba CZ-e broj:1 2-04-3-432-20-1/24, od 10.10.2024. godine podtački 5. poduzete su sljedece mjere i aktivnosti:

Uposlenici veterinarskih stanica kojima je dodijeljeno područje djelovanja u općinama Mostar, Jablanica, Konjic, Kreševo, Kiseljak i Fojnica provode redovne aktivnosti na zaštiti, prevenciji i dobrobiti životinja, te vode dnevnik dnevnih događaja na objektim a za uzgoj ribe u slivu rijeke Neretve, kao i ažuriranje podataka uginuća životinja. Na ribnjacima je povoljnija situacija jer se voda izbistrila, a smanjena je i količina otpada u jezeru. Na ribogojilištu/mrijestilištu Florelle, Gornja Drežnica se planiraju provesti DDD mjere nakon kompletne asanacije terena oko ribnjaka.

Na području SBK epizootiološka jedinica Fojnica od strane uposlenika veterinarske stanice do danas su provedene mjere dezinfekcije i deratizacije u 20 gospodarskih objekata i dvorišta.

Za epizootiološko područje Kiseljak i Kreševo prema izjavi Direktora veterinarskih stanica u srijedu 16.10.2024. godine je planirana nabavka sredstava za dezinfekciju i deratizaciju (dezinficiensi, rodenticidi  i oprema), te početak provođenja mjera u gospodarskim objektima i dvorištima.

Kantonalni veterinarski inspektori SBK i HNK obišli općine Jablanica, Konjic, Kreševo, Kiseljak i Fojnicu.

Nevladin sektor (udruženja za zaštitu životinja i dalje aktivan na zbrinjavanju kućnih ljubimaca) u smislu spašavanja i zbriniavanja pronađenih životinja (psi i mačke) putem društvenih mreža, volontera na terenu i Federalnog veterinarskog inspektorata.

 

KLIZANJE TLA

 

 Kanton Sarajevo

Općina Stari Grad. Općinski štab civilne zaštite organizovao je 24-satno osmatranje terena na lokalitetima Curine njive i Bistrički potok u u cilju ranog upozoravanja ugroženog stanovništva i njihove eventualne evakuacije.

Izlaskom na lice mjesta uočeno je da su na terenu i dalje prisutne duboke pukotine koje su u međuvremenu napunjene vodom uslijed kišnih padavina, te da dolazi do pojave otjecanja vode iznad lokaliteta “Curine njive-igralište” (dio Općine Istočni Stari Grada Sarajevo).

Također je utvrđeno, da iznad dijela parcele igrališta na lokalitetu “Curine njive”, a što predstavlja donju tačku nasipa/deponije od strane gradilišta “Hills” (sa lijeve strane), dolazi do pojava vode koja konstantno otiče, a ista ne predstavlja kišnicu ni oborinske vode sa Trebevića.

Na predmetnom lokalitetu ne odlažu se nove količine zemljanog materijala i otpada. Dana, 14.10.2024. godine, u poslijepodnevnim satima od strane izvođača radova izvršeno je otkopavanje i druge drenažne betonske, cijevi.

Izlaskom na lokalitet Bistrički potok dana, 14.10.2024. godine utvrđeno je da je i dalje djelimično zasuto korito Bistričkog potoka materijalom sa deponije i obrušenim stablima. Nisu uočena nova obrušavanja materijala sa deponije u vidu zemljano-kamenog materijala i stabala, niti je uočeno da je vršeno uklanjanje ranije odloženog zemljano-kamenog materijala i stabala.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Gradskom operativnom centru civilne zaštite prijavljeno je pokretanje klizišta u ulici Debelo Brdo br. 175 koje ugrožava pristup privatnom stambenom objektu. Službenici SCZ Tuzla su izlazili na teren radi utvrđivanja stanja.

Grad Srebrenik. Službi civilne zaštite Grada Srebrenik prijavljena je šteta na privatnom stambenom objektu kao posljedica aktiviranja klizišta na području naselja Neum – Srebrenik.

 

POŽARI

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su četiri manje intervencije: jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, gašenju zapaljene reklame na poslovnom objektu i dva obezbjeđenja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica je imala dvije intervencije na gašenju požara i to u podrumskim prostorijama Elektro distribucije u ulici Bosanskih kraljeva i na području MZ Pribava gdje je gorjelo nisko rastinje na manjoj površini. Požari su lokalizirani i ugašeni.

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla je imala intervenciju na gašenju dimnjaka na privatnom stambenom objektu u MZ Husino. Požar je lokaliziran i ugašen.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice je imala intervenciju na gašenju privatnog motornog vozila u naselju Sjever 2. Požar je lokaliziran i ugašen.

 

 Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Mioči, gdje je gorjela trava i niskog rastinje. Požar je ugašen.

Općina Tešanj. Vatrogasna jedinica općine Tešanj imala je intervenciju na gašenju požara u Rosuljama kojom prilikom je došlo do eksplozije boce sa kisikom u privrednom objektu. Usljed eksplozije jedna osoba je zadobila teže tjelesne povrede, te je intervencijom Službe hitne medicinske pomoći prevezena i medicinski zbrinuta. U intervenciji PVJ su učestvovala 2 vatrogasca.

 

 OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog kišnih padavina proteklih dana koje su uzrokovale povećanu izdašnost i zamućenje vode, iz JP „Vodovod“ d.o.o. Bihać obavještavaju da je i dalje na snazi preporuka o prokuhavanju vode prije upotrebe za piće.

 

 AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

U toku jučerašnjeg dana vršena je pretraga na dvije lokacije Jablaničko jezero – Buturović Polje i Donja Jablanica – brana Grabovica.

Buturovića Polje, Jablaničko jezero

Tim od 6 spasilaca FUCZ sa dva motorna čamca radilo je pretragu Jablaničkog jezera. Pretragu je vršio i dron tim. U pomoć im je došla i mašina za čišćenje otpada koje se nagomilalo po površini jezera i onemogućava pretragu. U 16:30 pretraga je prekinuta i nastavlja se tokom današnjeg dana

Donja Jablanica

Dana 14.10.2024 godine u 10:00 h  izvršena je smjenu pripadnika USAR tima na lokalitetu Donja Jablanica. Pripadnici su radili na  posmatranju otkopavanja i utovara materijala. Jedan dio pripadnika upućen je na lokaciju brane Grabovica gdje je pronađena NN ženska osoba te su učestvovali na izvlačenju osobe sa ostalim spasiocima na terenu.  Aktivnosti su završene u 18:00h.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za period od 00:00 do 11:00 sati, za centralna i istočna područja  zbog magle po kotlinama.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR