Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 06./07.10.2024. godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 

Dana 06.10.2024.god. u 11:00 sati održana je Prva izvanredna sjednica Županijskog Stožera Civilne zaštite u OC CZ HNŽ-e.

 

STANJE NA UGROŽENIM PODRUČJIMA

Grad Mostar. I dalje se radi na raščišćavanju puteva u Drežnici.Put prema Divi Grabovici je očišćen. Komisija za procjenu štete danas izlazi na teren.

Grad Konjic. Sva građevinska operativa koju posjedujemo radi na sanaciji katastrofalnih posljedica. Rano jutros veliki broj građevinskih mašina iz Republike Slovenije stiglo je kao pomoć i jutros se uvode u rad. Jučer je veliki broj dragovoljaca učestvovao u čišćenju, tamo gdje su uvjeti dozvoljavali. Gorske službe spašavanja su se probijale do sela i vršila se evakuacija stanovništva. Procjena je da u više od 10 sela pomoć još nije došla zbog ogromnih šteta na putevima i velike udaljenosti. Uglavnom su to planinska sela ispod Bitovnje.

Općina Jablanica. Putne komunikacije na području općine Jablanica sa pojedinim naseljenim mjestima su u prekidu kao i sa susjednim općinama. Radi se na čišćenju puteva. Od ranih jutarnjh sati spasilački timovi su nastavili sa pretragom terena na području Donje Jablanica, intezivno se radi na ćišćenju magistralnih i lokalanih puteva kao i na popravkama elektro i vodovodne mreže, popravljena je i bazna stanica mobilne mreže.

 

Srednjobosanski  kanton

Stanje u općinama Kiseljak, Fojnica i Kreševo je ne promjenjeno, te se vrši  raščiščavanje i sanacija terena. Na područje općina Kiseljak i Fojnica upućuju se pripadnici Kantonalne službe za zaštitu i spašavanje sa visina i Kantonalne službe za zaštitu od požara i poplava.

 

Zeničko-dobojski  kanton

Općina Vareš. Većina klizišta je sanirana ulaz u zgradu koja je bila zatrpana zemljom je očišćen te se donastavlja sa otklanjanjem ostatka zemlje.

Općina Visoko. U Protekla 24 sata na području Grada Visoko, Štab civilne zaštite je rukovodio akcijama otklanjanja  šteta na putnoj infrastrukturi na 11 lokacija, a koja se odnosi na sanaciju makadamskih puteva, čišćenje kanala za odvodnju oborinskih voda, uklanjanje odrona zemljišta sa putne infrastrukture i dr. U akcijama sanacije i otklanjanja posljedica učestvovali su uposlenici Službe civilne zaštite, Profesionalne vatrogasne jedinice, službi zaštite i spašavanja, građani zajedno sa privrednim subjektima koji su donirali posipni materijal (tampon) kao i rad mehanizacije na otklanjanju posljedica uzrokovanim poplavama. U naselju Prijeko nastavljene su aktivnost na čišćenju mulja iz prizemnih, podrumski prostorija i dvorišta stambenih objekta koji su bili poplavljeni.

 

Kanton Sarajevo

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo je  u skladu sa Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju stanja prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima na podrucju Federacije BiH, broj: 1520/2024 od 04.10.2024. godine i Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite, broj: 12-04-3-432/24 od 04.10.2024. godine, u toku prethodnog dana na ublažavanju i otklanjanju posljedica od poplava i klizišta na pogođenim područjima angažovao slijedeće strukture zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo:

– na pogođenim područjima općina Jablanica i Kreševo i Grada Konjica, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, pomoćnik direktora za mjere zaštite i spašavanja  i tri državna službenika, te komandant Profesionalne vatrogasne jedinice i  komandir  iz Profesionalne vatrogasne jedinice;

– na području Općine Jablanica, naselje Donja Jablanica, službe zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo sa teškom mehanizacijom (per bagera rovokopača i dva velika kamiona) sa posadama;

– na području Grada Konjica,  sela Matići i Čivelj službe zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo sa jednom radnom mašinom  pauk bagerom sa posadom;

– na području Grada Konjica,  selo Grabovci službe zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo sa jednom radnom mašinom, pauk bagerom sa posadom;

– na području Općine Kreševo u mjestu Gunjani, KJKP Rad d.o.o. Sarajevo  sa tri radne mašine (SKIP, bager rovokopač i kamion) i labudica sa posadom na sanaciji putne komunikacije;

– na području Općine Kreševo, selo Dreževice, služba zaštite i spašavanja Općine Ilidža sa dvije radne mašine (SKIP i labudica)  sa posadom (4 pripadnika) na sanaciji putne komunikacije;

– na području Općine Kreševo, selo Crnići, služba zaštite i spašavanja Općine Hadžići sa jednom radnom mašinom (SKIP)  sa posadom na sanaciji putne komunikacije;

– dvije ekipe JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, jedna u Jablanici, a druga u Konjicu na pružanju medicinske pomoći stanovništvu.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save u porastu duž svog toka kroz Posavski kanton.

Bosanski Brod……………………………    498   (pripremno stanje)  jučer 422,

Bosanski Šamac…………………………     301   (normalno stanje)   jučer 257,

Orašje…………………………………….      500   (pripremno stanje)   jučer 417.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na HA Modrac

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 197,84 mnm., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata vodostaj  je niži za 4 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 17,00 m3/s.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Grad Gračanica. Vatrogasna jedinica grada Gračanica imala je intervenciju na gašenju požara na području MZ Stjepan Polje, gdje je gorjela kotlovnica privatnog stambenog objekta. Požar je lokaliziran i ugašen.

Općina Kalesija. Vatrogasna jedinica općine Kalesija imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Memići, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo.  Požar je lokaliziran i ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je pet intervencija na gašenju požara, i to: dvije na gašenju zapaljenog smeća na otvorenom prostoru, jednu na gašenju zapaljenog dimnjaka i jednu na gašenju zapaljenog električnog brojila u zgradi.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog kišnih padavina proteklih dana koje su uzrokovale povećanu izdašnost i zamućenje vode, iz JP „Vodovod“ d.o.o. Bihać obavještavaju da je i dalje na snazi preporuka o prokuhavanju vode prije upotrebe za piće.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Iz Javnog poduzeća Elektro-privreda Bosne i Hercegovine doznajemo da je elektroopskrba uredna osim u dijelovima koji su pogođeni poplavama gdje se radi na otklanjanju kvarova i normalizaciji snabdijevanja.

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

Tokom jučerašnjeg dana pripadnici Federalne jedinice za spašavanje iz ruševina USAR tim FUCZ i Federalne jedinice za spašavanje na vodi FUCZ bili su angažovani na području općine Jablanica i Buturović polja (grad Konjic), gdje su radili na potrazi za nestalim osobama, na spašavanju ljudi i materijalnih dobara te uklanjanju posljedica uzrokovanih poplavama i klizištima. Tokom svojih aktivnosti, ovi timovi su pružali pomoć ugroženom stanovništvu, vršili evakuaciju, uklanjali prepreke i osiguravali siguran prolaz na kritičnim mjestima. Tokom današnjeg dana, pripadnici ovih jedinica biti će angažovani na području općina Jablanica i Konjic.

 

BIHAMK

Na putevima koji vode od Jablanice prema Mostaru i od Jablanice prema Blidinju i dalje je obustavljen saobraćaj.

Na dionici od Konjica-prema Jablanici trenutno mogu saobraćati putnička i teretna vozila bez prikolice, kao i teretna vozila sa prikolicom koja prevoze humanitarnu pomoć.

Otežano, jednom trakom naizmjenično saobraća se na magistralnom putu Jablanica-Prozor.

Alternativni pravci su: Sarajevo-Novi Travnik-Rostovo-Bugojno-Kupres-Tomislavgrad-Posušje-Mostar ili Sarajevo-Foča-Tjentište-Gacko-Mostar.

Na putu Konjic-Borci-Ruište ima vode i mulja na kolovozu, ali putnička, kombi i terenska vozila mogu saobraćati  OTEŽANO.

Na regionalnom putu R-408 Drvar-Glamoč zbog oštećenja kolovoza zabranjen saobraćaj za vozila preko 7,5 tona do daljnjeg (alternativni pravci su u funkciji).

Zbog bujičnih poplava i oštećenja mosta, trenutno je zabranjen saobraćaj za teretna vozila na regionalnom putu R-443 Kreševo–Alagići. Preporučuje se vozačima da prate upute lokalnih vlasti i koriste alternativne pravce.

Obustavljen je saobraćaj na lokalnim cestama Dusina ( Fojnica),  Vrani, Gunjani, Bijelovići (Kreševo).

Imajući u vidu da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine proglasila stanje elementarne nepogode zbog poplava, bujica, klizišta i odrona, najavljeno je vršenje posebnog prijevoza konvoja Slovenačke, Srbijanske i Crnogorske pomoći ugroženim područjima Federacije BiH.

– Iz smjera Bihaća prema Jablanici.

– Iz smjera Zvornika preko Sarajeva do Jablanice.

– Iz smjera Šćepan Polja preko Foče, Sarajeva do Jablanice.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR