Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 17./18.10.2024. godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u opadanju duž toka kroz Posavski kanton.

Bosanski Brod……………………………    377 (pripremno stanje)  jučer 409,

Bosanski Šamac…………………………     189 (normalno stanje)   jučer 205,

Orašje…………………………………….      417 (normalno stanje)  jučer 444.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Konjic. Gradski stožer/štab civilne zaštite nastavlja sa zbrinjavanjem ugroženog stanovništva. Gradi se kolektivni prihvatni centar sa 20 stambenih jedinica u Buturović Polju, za najugroženije kategorije stanovništva, koje su pretrpjele štetu od  obilnih padavina 04.10.2024. godine. Na terenu konstantno rade 3 stručne komisije koje vrše procjenu šteta. Angažirani su svi raspoloživi resursi u akcijama zaštite i spašavanja i konstantno se radi na uspostavi putnih komunikacija u područjima Grada Konjica koje je zadesila prirodna nesreća.

Građevinska mehanizacija konstantno je angažirana na slijedećim pravcima:

Lokalitet Seonica:

Saniran putni pravac Seonica-Višnjevice.

Sanacija putnog pravca od Seonice prema Raotićima.

Radovi u riječnom koritu i izrada privremene putne komunikacije.

Utovar i odvoz viška materijala kod Mosta Seonica.

Veći dio riječnog korita od Seonice do Trusine formiran prema datim geodetskim točkama.

Goransko Polje:

Prijevoz i istovar 12 stambenih kontejnera. Prijevoz i istovar betonskih ivičnjaka.

Lokalitet Trusina:

Dovoz i nasipanje materijalom terena oko korita rijeke. Čišćenje i uređivanje korita rijeke Seončice kroz Trusinu. Čišćenje putnog pojasa kroz naselje Trusina.

Buturović Polje – Pazar:

Čišćenje ulica i stambenih objekata. Utovar viška materijala i uređivanje terena.

Parsovići:

Rad mehanizacije na reguliranju korita rijeke Neretvice i montaži privremenog prijelaza na Lukšijskom mostu.

MZ Grabovci:

Produbljivanje i širenje korita rijeke Kraljuštice u Kralupima (vikend naselje).

Nasipanje puta na putnoj komunikaciji Most Hasanovići – Trešnjevica.

Općina Jablanica. Opskrba električnom energijom uspostavljena je u svim naseljenim mjestima izuzev jednog dijela Donje Jablanice. Radnici Komunalnog poduzeća i BH Telecoma vrše popravke vodovodne i telefonske mreže. Spasilački timovi su, uz pomoć volontera i građevinskih strojeva, tijekom dana nastavili rad na raščišćavanju ruševina u Donjoj Jablanici. Volonteri su, uz pomoć građevinskih strojeva vršili raščišćavanje putnih komunikacija i objekata na Zlatima, Mirkama kao i na drugim područjima pogođenim poplavama. Magistralne ceste M-17, M-17-5 i M-16-2 održava Direkcija cesta FBiH sa svojim projektantskim i izvođačkim firmama. Intenzivno se radi na osposobljavanju za promet magistralne ceste M-17- 5 Jablanica-Blidinje. Stručne ekipe obilaze teren i vrše procjene nastalih šteta i daju preporuke za njihovo otklanjanje. Vrši se dostava hrane i lijekova stanovnicima na području općine.

 

Srednjobosanski  kanton

Dana 17.10.2024. godine Vlada kantona SBK/KSB donijela je Odluku o prestanku stanja nesreće uzrokovanu obilnim padavinama na području kantona. Istom Odlukom Vlada je zadužila rukovodioce organa uprave i upravnih organizacija Srednjobosanskog kantona, da u okviru svoje redovne djelatnosti, obavljaju i dodatne poslove koji se odnose na otklanjanje posljedica nastalih djelovanjem nesreće u narednih 90 ( devedeset ) dana.

Prema izvješćima iz poplavljenih općina, stanje na terenu se polako normalizira i uglavnom se radi na raščišćavanju i saniranju šteta na područjima općina Kiseljak, Fojnica i Kreševo.

 

Kanton Sarajevo

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo (u daljnjem tekstu: Štab) je  u skladu sa Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju stanja prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima na području Federacije BiH, broj: 1520/2024 od 04.10.2024. godine i Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite, broj: 12-04-3-432/24 od 04.10.2024. godine, u toku jučerašnjeg dana na ublažavanju i otklanjanju posljedica od poplava i klizišta na pogođenim područjima angažovao slijedeće strukture zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo:

– na području Općine Jablanica, naselje Donja Jablanica, službe zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo sa teškom mehanizacijom (pet bagera rovokopača i dva velika kamiona) sa posadama;

– na području Grada Konjica, naselje Buturović Polje i sela ispod planine Bitovinje na čišćenju puteva i korita vodotoka službe zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo sa jednom  radnom mašinom (bager CAT rovokopač) sa posadom.

 

KLIZANJE TLA

 

Kanton Sarajevo

Općina Stari Grad. Općinski štab civilne zaštite organizovao je 24-satno osmatranje terena na lokalitetima Curine njive i Bistrički potok u cilju ranog upozoravanja ugroženog stanovništva i njihove eventualne evakuacije. Izlaskom na lice mjesta u više navrata u toku dana 17.10.2024.godine uočeno je da su na terenu i dalje prisutne duboke pukotine koje su u međuvremenu napunjene vodom te da dolazi do pojave oticanja vode iznad lokaliteta “Curine njive-igralište” (dio Opštine Istočni Stari Grada Sarajevo).Također je utvrđeno, da iznad dijela parcele igrališta na lokalitetu “Curine njive”, a što predstavlja donju tačku nasipa/deponije od strane gradilišta “Hills” (sa lijeve strane), dolazi do pojava vode koja konstantno otječe, a ista ne predstavlja kišnicu ni oborinske vode sa Trebevića. Na predmetnom lokalitetu ne izvode se radovi odlaganja nove količine zemljanog materijala.Prema izjavama građana na lokalitetu Curinje njive dana 17.10.2024.godine obilazak terena izvršen je i od strane uposlenika Republičke uprave civilne zaštite RS. Izlaskom na lice mjesta dana 17.10.2024.godine uočeno je da je i dalje djelimično zasuto korito Bistričkog potoka, materijalom sa deponije, obrušenim stablima te ranije isječenim stablima. Nisu uočena nova obrušavanja materijala sa deponije u vidu zemljano-kamenog materijala i stabala niti je uočeno da je vršeno uklanjanje ranije odloženog zemljano-kamenog materijala i stabala.

 

POŽARI

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su 4 manje intervencije i to: jedna na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jedna na gašenju zapaljene kabine lifta, jedna na gašenju el.instalacija i jedna na gašenju manjeg požara u stambenom objektu.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća ima intervenciju u ulici Cazinska, gdje gori napuštena kuća. Požar je još u toku.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je intervenciju na gašenju požara od 21:50 do 22:50 sati, u Čelebićima, gdje je gorio kontejner.

 

Srednjobosanski  kanton

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara od 20:02 do 20:12 sati, na području grada, gdje je gorjelo drvo.

 

Tehničke intervencije

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je tehničku intervenciju od 07:30 do 18:00 sati, ispomoć pri dostavi pitke vode na području Buturović Polja.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je tehničke intervencije i to:

– od 06:00 do 18:30 sati, ispomoć pri sapiranju puteva u Buturović Polju.

– od 10:00 do 16:30 sati, ispomoć Crvenom križu u dijeljenju pomoći u Jablanici.

Grad Konjic. Vatrogasna jedinica grada Konjica imala je tehničku intervenciju od 08:00 sati do 19:00 sati, sapiranje puteva u Buturović Polju.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stoca imala je tehničku intervenciju od 06:00 do 19:00 sati, ispomoć pri sapiranju puteva u Buturović Polju.

Općina Prozor-Rama

Od 07:00 do 18:00 sati, ispomoć pri sapiranju puteva u Buturović Polju.

 

OSTALO

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

Tim CBRN Federalne uprave civilne zaštite tokom jučerašnjeg dana radio je dezinfekciju terena na lokalitetima selo Zlate i Donja Jablanica. Tokom današnjeg dana nastavit će sa daljnjim aktivnostima.

 

BIHAMK

Na dionici magistralnog puta Jablanica-Mostar saobraćaj je omogućen za sve kategorije vozila, s tim što je na području Donje Jablanice saobraćaj usporen i regulisan privremenom saobraćajnom signalizacijom. I dalje je na snazi obustava saobraćaja na magistralnom putu Jablanica-Blidinje.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

PROGNOZA VREMENA ZA DANAS 

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Lokalno jači pljusak je moguć u Hercegovini. Vjetar slab istočni i jugoistočni. Dnevna temperatura zraka od 14 do 20, na jugu zemlje do 23 °C.

 

PROGNOZA VREMENA ZA NAREDNE DANE

U subotu 19.10.2024.,  pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom. Padavine uglavnom u Hercegovini, zapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne. Poslije podne u Bosni postepeno smanjenje oblačnost. Vjetar slab na sjeveru zemlje sjeverni i sjeveroistočni, a u ostalim područjima južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura od 8 do 14, na jugu do 18, a dnevna od 14 do 20, na jugu zemlje do 23 °C.

U nedjelju 20.10.2024.,  jutro umjereno do pretežno oblačno uz postepeno razvedravanje. Vjetar slab uglavnom sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 5 do 11, na jugu do 14, a dnevna od 14 do 20, na jugu zemlje do 24 °C.

U ponedjeljak 21.10.2024.,  sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Prije podne po kotlinama Bosne i uz riječne tokove magla ili niska naoblaka. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura od 4 do 10, na jugu do 12, a dnevna od 15 do 20, na jugu zemlje do 24 °C.

U utorak 22.10.2024., sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Prije podne po kotlinama Bosne i uz riječne tokove magla ili niska naoblaka. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 15, a dnevna od 16 do 21, na jugu zemlje do 24 °C.

 

 

 

                                    FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR