Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 09./10.10.2024. godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save u opadanju duž svog toka kroz Posavski kanton.

Bosanski Brod……………………………    510 (pripremno stanje)  jučer 520,

Bosanski Šamac…………………………     305 (normalno stanje)   jučer 331,

Orašje…………………………………….      531 (pripremno stanje)  jučer 534.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na HA Modrac

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 197,60 mnm., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata vodostaj  je niži za 8 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 17,00 m3/s.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

STANJE NA UGROŽENIM PODRUČJIMA

Na temelju prikupljenih informacija iz Operativnih centara Konjic i Jablanica, doznajemo da se većina evakuiranog stanovništva vratila svojim kućama. Spasilačke ekipe su i danas radile na pronalasku nestalih osoba i čišćenju terena. Osposobljavaju se za promet putni pravci na području Buturović Polja, a radi se i na popravku elektro mreže. U nekim selima još uvijek nema električne energije.

Put M–17 je još uvijek je zatvoren za promet, osim za vozila sa dozvolom.

Općina Jablanica

Na području Općine Jablanica, još uvijek je u prekidu opskrba električnom energijom. Radi se na otklanjanju kvarova. Isto je i sa opskrbom vodom.

U pojedinim mjestima u prekidu je mobilna i fiksna telefonija.

I dalje su u prekidu putne komunikacije  sa pojedinim naseljima na području Općine Jablanica, kao i sa susjednim općinama. Radi se na njihovom čišćenju.

Spasilački timovi su od ranih jutarnjih sati nastavili potragu  za stradalima.

Vrši se dostava hrane i lijekova stanovnicima na području Općine.

Na terenu su domaći spasilački timovi kao i timovi iz susjednih država. Pored njih angažiran je veći broj volontera koji pomažu u dostavi hrane, lijekova i saniranju nastalih šteta na ugroženom području.

Općina Prozor-Rama

Na području Općine Prozor – Rama službe za cestovni promet su na terenu, svi putovi su prohodni, osim puta Gračac – Pomen. Otežano se prometuje putovima Hudutsko – Toščanica – Grevići, Gračanica – Klek , M16/2 – Gorica, Hudutsko – Lizoperci, Uzdol – Here i Jaklići – Draševo.

Komisija za procjenu šteta 9.10.2024. izlašla na teren.

Do sada je evidentirano 15 prijava štete na nepokretnoj imovini i jedna prijavu štete na pokretnoj imovini.

U selima Toščanica i Hudutsko došlo je do zamućenja bazena za pitku vodu, pa

djelatnici Civilne zaštite u suradnji sa „Crvenim križom“ svakodnevno dostavljaju

istu.

 

Srednjobosanski  kanton

Stanje u općinama Kiseljak,Fojnica i Kreševo je nepromjenjeno, te se i dalje  vrši  raščiščavanje i sanacija terena.

Napomena: na osnovu nekih informacija koje su se pojavile na društvenim mrežama o pronađenoj ženkoj osobi na području općine Fojnica ovim putem vas obavještavamo da smo u razgovoru sa osobama iz OS CZ Fojnica dobili informaciju da oni nemaju nikakvim informacija o tome.

 

Kanton Sarajevo

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo (u daljnjem tekstu: Štab) je  u skladu sa Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju stanja prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima na podrucju Federacije BiH, broj: 1520/2024 od 04.10.2024. godine i Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite, broj: 12-04-3-432/24 od 04.10.2024. godine, u toku prethodnog dana na ublažavanju i otklanjanju posljedica od poplava i klizišta na pogođenim područjima angažovao slijedeće strukture zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo:

– na području Općine Jablanica, naselje Donja Jablanica, službe zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo sa teškom mehanizacijom (pauk bager, četiri bagera rovokopača i dva velika kamiona) sa posadama;

– na području Grada Konjica, sela ispod planine Bitovinje na čišćenju puteva i korita rijeke službe zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo sa dvije  radne mašine (buldozer CAT i bager   CAT) sa posadom;

– na području Općine Kreševo na sanaciji putne komunikacije od Sastavaka prema selu Gunjani i čišćenje dijela gornjeg korita Crne rijeke od nanosa, KJKP Rad d.o.o. Sarajevo sa devet radnih mašina (kombinovana mašina-SKIP, rovokopač, veliki rovokopač-gusjeničari, kamion kiper sa vučnim vozuom-labzdicom pet kamiona kipera za prevoz posipnog materijala) sa posadom);

– na području Općine Kreševo, selo Bjelevci i Crnci, služba zaštite i spašavanja Općine Ilidža sa radnom mašinom (SKIP) i putničkim vozilom sa posadom (2 pripadnika) na raščišćavanju putne komunikacije i utvrđivanje obale Crničkog potoka.

– na području Općine Kreševo, naselju Deževice, služba zaštite i spašavanja Općine Hadžići sa jednom radnom mašinom (SKIP)  sa posadom na čišćenje terena i probijanje pute komunikacije  prema naselju Dusini.

Štab je dana, 09.10.2024. godine u 09:00 sati održao vanrednu sjednicu na kojoj je razmotrio zaključke Općinskog štaba civilne zaštite Stari Grad, koji se odnose na opasnosti od pojave klizište i izlijevanja Bistričkog potoka koje je prouzrokovala gradnja stambeno-poslovnog kompleksa Hilis, Zlatište, kao i pojavu pukotina na zemljištu (klizišta) u ul. Bostarići (tzv. „Curine njive“), MZ Širokača, gdje je primijećeno da se pukotine na zemljištu povećavaju i da iste predstavljaju opasnost po ljude i materijalna dobara na tom području. U vezi navedenog Štab je donio:

– Naredbu kojom se naređuje Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo, da odmah izvrši procjenu stanja na gore navedenim lokacijama, sa aspekta opasnosti uočenim na terenu vezano za pojavu pukotina na zemljištu, sa prijedlogom hitnih aktivnosti i mjera koje se trebaju poduzeti na navedenim lokacijama, a sve u cilju zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara. Naredbom je također, naređeno Zavodu za planiranje Kantona Sarajevo, Institutu za geotehniku i geologiju građevinskog fakulteta u Sarajevu, Prirodno-matematičkom fakultetu UNSA, Šumarskom fakultetu UNSA i Općinskom štabu civilne zaštite Stari Grad, da pruže svu neophodnu stručnu pomoć Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo pri realizaciji navedenih aktivnosti, kao i Zavodu za izgradnju Kantona Sarajeva da odmah nakon izvršene procjene i sačinjavanja prijedloga mjera iste dostavi Općinskom štabu civilne zaštite Stari Grad i Štabu. Općinskom štabu civilne zaštite Stari Grad naređeno je, da kontinuirano vrši neposredni nadzor na navedenim lokacijama, te da poduzme neophodne mjere, da osigura lokacije za smještaj ugroženog stanovništva i u slučaju potrebe postupi u skladu sa planom evakuacije stanovništva, te da  za eventualne dodatne potrebe na koje ne može odgovoriti obavijesti Štab.

– Zaključak, kojim se zaključak Općinskog štaba civilne zaštite Stari Grad koji se odnosi na opasnosti od pojave klizište i izlijevanja Bistričkog potoka koje je prouzrokovala gradnja stambeno-poslovnog kompleksa Hilis, Zlatište, dostavi hitno na nadležno postupanje Federalnom štabu civilne zaštite i Federalnoj upravi civilne zaštite iz razloga što se  navedeni stambeno-poslovni objekat nalazi na teritoriji entiteta Republika Srpska.

Štab je također, na sjednici analizirao mjere i aktivnosti koje su poduzele organizovane strukture zaštite i spašavanja na područjima pogođenim poplavama i klizištima Hercegovačko-neretvanskog kantona i Srednjobosanskog kantona na osnovu naredbi Štaba, te naložio Kantonalnom operativnom centru civilne zaštite da obavijesti rukovodioci struktura zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo, da u skladu sa izdanim naredbama dostave Štabu svakodnevno izvještaje o provedenim aktivnostima.

Štab je dana, 09.10.2024. godine u 21:00 sat održao nastavak vanredne sjednice na kojoj je razmotrio Preliminarni izvještaj za lokalitet Curine njive sa prijedlogom hitnih mjera Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, te  je na osnovu istog donio:

– Zaključak, kojim se Preliminarni izvještaj za lokalitet Curine njive sa prijedlogom hitnih mjera Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo koji se odnosi na opasnosti od pojave klizište i izlijevanja Bistričkog potoka koje je prouzrokovala gradnja stambeno-poslovnog kompleksa Hilis, Zlatište, dostavi hitno na nadležno postupanje Federalnom štabu civilne zaštite i Federalnoj upravi civilne zaštite iz razloga što se  navedeni stambeno-poslovni objekat nalazi na teritoriji entiteta Republika Srpska:

– Naredbu kojom se naređuje Općinskom štabu civilne zaštite Stari Grad da u okviru svoje nadležnosti poduzme aktivnosti i mjere u vezi sa Preliminarnim izvještajem Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo od 09.10.2024. godine, kao i da kontinuirano vrši neposredni nadzor i osmatranje na ugroženom području, kontinuiranu analizu i procjenu stanja, te eventualno u slučaju potrebe izvrši evakuaciju stanovništva i da o istom izvještava Štab.

 

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju na gašenju požara od 19:35 do 20:05 sati, na gradskoj deponiji Ada, gdje je gorio otpad.

 

Tuzlanski kanton

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara u MZ Podorašje, gdje je gorio stambeni objekat ( kuća).

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Vatrogasni put, gdje je gorio privredni objekat.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su pet manjih intervencija na gašenju zapaljenog otpada u kontejnerima.

 

Tehničke intervencije

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Visoko

Dana 10.10.2024. godine u 03:19 sati, Profesionalna vatrogana jedinica je asistirala PU Visoko prilikom saobraćajne nesreće koja se desila u naselju Dobrinje. Jedno putničko motorno vozilo je sletilo sa ceste u rijeku Bosnu. Profesionalna vatrogasna jedinica je pomoću čamca locirala vozilo. Na intervenciji su učestvovala 7 vatrogasca sa 2 vatrogasna vozila, jednim komandnim vozilom i čamcem. U toku je policijski uviđaj.

 

BEZBJEDNOST U SAOBRAĆAJU

 

Unsko-sanski kanton

Na području USK-a u protekla 24 sata desile su se tri saobraćajne nezgode. Jedno lice je smrtno stradalo, četiri lica zadobila su teške tjelesne povrede i dva lica su zadobila lakše tjelesne povrede, te je pričinjena materijalna šteta.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog kišnih padavina proteklih dana koje su uzrokovale povećanu izdašnost i zamućenje vode, iz JP „Vodovod“ d.o.o. Bihać obavještavaju da je i dalje na snazi preporuka o prokuhavanju vode prije upotrebe za piće.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. U općini Vitez na snazi je stalna redukcija vode u vremenu od 23:30 sati do 05:30 sati.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Iz JP-a EP BiH (Javnog preduzeća Elektro-privreda Bosne i Hercegovine) doznajemo da su bez elektrosnabdjevanja dio Buturović Polja (područje grada Konjica) i dio Čivelja na području Općine Jablanica.

 

Kanton Sarajevo

Općinski operativni centar civilne zaštite Novo Sarajevo: Dana, 09.10.2024.godine, u 17:16 sati, zaprimljena je informacija od građanina da je u naselju Pofalići u ul. Reisa Fehima Spahe od br. 88.  do  94. došlo do pucanja vodovodne cijevi  i do izlijevanja velike količine vode niz saobraćajnice uslijed čega je  došlo do pokretanja klizanja terena i rascjepa tla  i do otkrivanje plinskih instalacija. Na terene su odmah izašla ekipa Općinske službe civilne zaštite i predstavnici općinskih službi za inspekcijske poslove i službe za investicije i okoliš, kao i nadležna kantonalna javna preduzeća i poduzeli neophodne mjere na zaustavljanju curenja vode, a po kvarana kvara na vodovodnoj mreži Općina Novo Sarajevo će poduzeti mjere  na sanaciju klizišta.

 

OSTALO

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

Tokom jučerašnjeg dana, kao i prethodnih, od nastanka priodne nesreće dana 04.10.2024.godine,  pripadnici Federalne jedinice za spašavanje iz ruševina USAR tim FUCZ i Federalne jedinice za spašavanje na vodi FUCZ u saradnji sa spasilačkim timovima susjednih zemalja Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, bili su angažovani na području općine Jablanica i grada Konjic, gdje su radili na potrazi za nestalim osobama, na spašavanju ljudi i materijalnih dobara te uklanjanju posljedica uzrokovanih poplavama i klizištima. Tokom današnjeg dana, pripadnici ovih jedinica biti će angažovani na području općina Jablanica i Konjic. Aktivnosti se provode u saradnji sa spasilačkim timovima pristiglim iz susjednih zemalja. Osim navedenih aktivnosti vrše i prihvat i koordinaciju međunarodne pomoći.

BIHAMK

Svi građani kojima su vozila oštećena u poplavama dobit će besplatan prevoz vozila do najbližeg servisa ili, u slučaju manjeg oštećenja, uslugu mehaničarske pomoći na cesti. Dovoljan je poziv na naš broj telefona za pomoć na cesti – 1282 i naše ekipe će, u skladu sa mogućnostima i razvojem situacije, pomoć pružiti najbrže moguće. BIHAMK još jednom podsjeća sve motorizovane građane da je broj pozivnog centra 1282 dostupan 24 sata, te da je za sve informacije o stanju na putevima operativan broj Informativnog centra 1325. Na područjima pogođenim poplavama, odronima i klizištima vozače molimo za poseban oprez, s obzirom da i dalje postoji velika opasnost od obrušavanja zemlje ili kamenja na kolovoz, kao i oštećenja kolovoza. Vozače savjetujemo da prate naše informacije i izbjegavaju rizična područja. U ovakvim situacijama važno je ostati oprezan i pratiti uputstva ovlaštenih lica. Na magistralnom putu Jablanica – Mostar obustavljen je saobraćaj, ali se u narednim danima očekuje puštanje saobraćaja na ovoj dionici. Zbog velikih oštećenja i odrona, od Jablanice prema Blidinju obustavljen je saobraćaj. Alternativni pravci su: Sarajevo-Novi Travnik-Rostovo-Bugojno-Kupres-Tomislavgrad-Posušje-Mostar ili Sarajevo-Foča-Tjentište-Gacko-Mostar. Na dionici Konjic-Jablanica saobraćaju putnička i teretna vozila bez prikolice, kao i teretna vozila sa prikolicom koja prevoze humanitarnu pomoć. Usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila saobraća se na magistralnom putu Jablanica-Prozor. Na putu Konjic-Borci-Ruište ima mulja na kolovozu, ali mogu saobraćati putnička, kombi i terenska vozila naizmjeničnim propuštanjem vozila. Na regionalnom putu R-408 Drvar-Glamoč zbog oštećenja kolovoza zabranjen saobraćaj za vozila preko 7,5 tona do daljnjeg (alternativni pravci su u funkciji). Zbog bujičnih poplava i oštećenja mosta, trenutno je zabranjen saobraćaj za teretna vozila na regionalnom putu R-443 Kreševo–Alagići. Preporučuje se vozačima da prate upute lokalnih vlasti i koriste alternativne pravce. Obustavljen je saobraćaj na lokalnim cestama Dusina ( Fojnica),  Vrani, Gunjani, Bijelovići (Kreševo).

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za BiH zbog mogućih udara vjetra do 60km/h.

 

PROGNOZA VREMENA ZA DANAS 

Danas će veći dio dana preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jače naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu širom zemlje se očekuje tokom noći na petak. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 22 i 27°C.

 

PROGNOZA VREMENA ZA NAREDNE DANE

U petak 11.10.2024. od ranih jutarnjih sati kiša se premješta sa zapada prema istoku zemlje. Lokalno će biti i jačih pljuskova kada može pasti 15-30 litara po metru kvadratnom. Većina padavina je dio prijepodneva. U drugom dijelu dana slaba kiša može padati lokalno po Hercegovini i centralnim i istočnim područjima Bosne. Vjetar slab sjevernog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15°C, na jugu zemlje do 18°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20°C, na jugu zemlje do 25°C.

U subotu 12.10.2024. u Bosni više niske oblačnosti će biti prije podne. Po kotlinama i uz riječne tokove i magle. U Hercegovini će preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Više oblačnosti na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 11°C, na jugu zemlje do 15°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 25°C.

U nedjelju 13.10.2024.  preovladavaće sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove će magle i niske oblačnosti. Vjetar slab promjenljivog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 10°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24°C.

U ponedjeljak 14.10.2024. u Bosni se očekuje prolazno naoblačenje prije podne. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 12°C, na jugu zemlje do 14°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 19°C, na jugu zemlje od 21 do 25°C.

 

                                                                     

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR