Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 05./06.10.2024. godine, do 10:00 sati

POPLAVE-VODOSTAJI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

 

STANJE NA UGROŽENIM PODRUČJIMA

Spasilačke ekipe tragaju za nestalima i rade na uklanjanju štete, dok stručni timovi popravljaju uništenu prometnu, telekomunikacijsku i elektroenergetsku infrastrukturu. Najavljen je i dolazak međunarodnih spasilačkih timova.

Civilna zaštita i volonteri osiguravaju stanovništvu osnovne potrepštine, s najvećim potrebama za pitkom vodom, hranom i lijekovima.

Grad Mostar

Uspostavljena je putna komunikacija Gornja Drežnica-Donja Drežnica. Ostala su odsječena sela Perutac i Rogobrdo. Nema životno ugroženih mještana.

Grad Konjic

Na području grada Konjica 20-ak domaćinstava je potpuno uništeno. Ekipe su na terenu i nastavljaju traganje za nestalima, te rade na uklanjanju nastale štete. Uspostavljena je komunikacija (jednim prometnim trakom) prema Buturović Polju.

Općina Jablanica

Ekipe su na terenu i nastavljaju traganje za nestalima, te rade na uklanjanju nastale štete.

Osobe koje su ostale bez domova smještene su u hotelima „Jablanica“ i „Maksumić“, te Staračkom domu „Jablanica“. Ostali su smješteni kod rodbine i prijatelja kućama i stanovima. Putna komunikacija Mostar – Jablanica je otvorena za vozila Spasilačkih službi i za Hitne slučajeve. Na terenu je preko 300 volontera koji pomažu stanovništvu. Iz CZ Jablanica apeliraju da se svi koji nude pomoć najprije obrate u Operativni centar Civilne zaštite Jablanica, radi daljnje koordinacije.

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save u porastu duž svog toka kroz Posavski kanton.

Bosanski Brod……………………………                 422 (pripremno stanje)

Bosanski Šamac…………………………                  257 (normalno stanje)

Orašje…………………………………….                  417 (normalno stanje)

 

Srednjobosanski  kanton

Stanje u općinama Kiseljak,Fojnica i Kreševo je ne promjenjena vrši se raščiščavanje i sanacija terena. U jutarnjim satima su zakazane sjednice štabova CZ te nekon isti dostavičemo trenutna stana na područjima zahvačenim poplavama.

 

Zeničko-dobojski  kanton

Općina Vareš:

U toku dana 05.10.2024.godine na području općine Vareš regionalni i lokalni putevi su prohodni. Rijeka Stavnja se vratila u korito i nivo vode je u opadanju. Većina klizišta je djelimično sanirana, ulaz u zgradu koja je bila zatrpana zemljom je očišćen i prohodan, lokalni putevi prohodni osim jednog zaseoka u naselju Striježevo gdje je bujica nanijela veliku štetu na dijelu puta do tog zaseoka i gdje je otežan dolazak i neprohodan za obična vozila, pričinjena je velika materijalna šteta koju ćemo u narednim danima komisijski procijeniti.

Općina Visoko:

Dana 05.10.2024. godine u 16:00 sati stanje na području Grada Visoko je stabilno. Dana 05.10.2024. godine održana je vanredna sjednica Štaba civilne zaštite Grada Visoko gdje je razmatrano postojeće stanje na pogručju našeg Grada te kako bi se postupilo u skladu sa Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o progalšenju stanja prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima na području Federacije Bosne i Hercegovine i donesenim naredbama Federalnog štaba civilne zaštite.  U skladu sa Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine V. Broj: 1520/2024 od 04.10.2024. godine  i Naredbom  Federalnog štaba civilne zaštite broj: 12-04-3-432-2/24 od 04.10.2024. godine, aktiviran je Štab civilne zaštite Grada Visoko, te su angažovane sve potrebne službe zaštite i spašavanja i mehanizacija na otklanjanju posljedica koje su nastale usljed obilnih kišnih padavina padavina. Služba civlne zaštite, Profesionalna vatrogasna jedninica, Službe zaštite i spašavanja koje su formirane u okvir javnih preduzeća sa mehanizacijom u suradnji sa privrednim subjektima i stanovnicima Grada Visoko provode slijedeće aktivnosti na područja Grada Visoko:  sanacija putne infrastrukture kao i sanaciji rupa na makadamskim putevima, čišćenje propusta i kanala  za odvodnju oborinskih voda, čišćenje potoka i rijeka, ispumpavanje vode iz objekata, sapiranje mulja i blata sa putne infrastrukture i td.

U skaldu sa naredbom Federalnog štaba civilne zaštite broj: 12-04-3-432-3/24 od 04.10.2024. godine, Crveni križ Grada Visoko je organizovao punkt za prikupljanje pomoći za ugrožena stanovništvo na adresi u ulici Kadića br. 2 u prostorijama Crvenog križa Grada Visoko.

Na sjednici Štaba je zaključeno da Gradu Visoko sada nije potrebna nikakva humanitarna pomoć, te da su pripadnici dvije službe zaštite i spašavanja Grada Visoko otišle na područje Jablanice kako bi pomogle ugroženom stanovništvu i to: Gorska služba spašavanja Stanica Visoko i Služba za zaštitu okoline koja je formirana u okviru Airsoft kluba „S.C.A.R“ Visoko.

 

Kanton Sarajevo

Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo (u daljnjem tekstu: Štab) je  u skladu sa Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o proglašenju stanja prirodne nesreće uzrokovane poplavama i klizištima na podrucju Federacije BiH, broj: 1520/2024 od 04.10.2024. godine i Naredbom Federalnog štaba civilne zaštite, broj: 12-04-3-432/24 od 04.10.2024. godine, u toku prethodnog dana na ublažavanju i otklanjanju posljedica od poplava i klizišta na pogođenim područjima angažovao slijedeće strukture zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo:

– na području Općine Jablanica, naselje Donja Jablanica, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo, jedan državni službenik i jedan komandir iz Profesionalne vatrogasne jedinice i službe zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo sa teškom mehanizacijom (jedan pauk bager i četiri bagera rovokopača) sa posadama;

– na području Grada Konjica, u naselju Buturović Polje, pomoćnik direktora za mjere zaštite i spašavanja sa dva službenika i članom Štaba iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i službe zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo sa jednom radnom mašinom –  bagerom sa posadom.

– na području Općine Kreševo u mjestu Gunjani, komandant Štaba, tri radne mašine (SKIP , bager rovokopač i kamion) i labudica KJKP Rad sa posadom na sanaciji putne komunikacije;

– Općini Kreševo dostavljeno 30 isušivača;

– pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice u saradnji sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo su iz Robnih rezervi Kantona Sarajevo dostavili neophodne potrepštine (hranu) domu – Ustanovi Bakovići u Fojnici;

– dvije ekipe JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, jedna u Jablanici, a druga u Konjicu na pružanju medicinske pomoći stanovništvu.

Štab je na osnovu zahtjeva Općinskog štaba civilne zaštite Kreševo, dana, 05.10.2024. godine donio naredbu kojom je naređeno općinskim štabovima civilne zaštite Ilidža i Hadžići  da  odmah iz svojih općinskih službi zaštitite i spašavanja angažuju po jednu radnu mašinu (Skip) sa posadom i upute ih na područje zahvaćeno poplavama u Općini  Kreševo.

U skaldu sa navedenom  Naredbom, jutros je na pogođena područja Općine Kreševo, Općinski štab civilne zaštite Ilidža upitio dvije radne mašine (Skip i labudicu) sa posadom (4 čovjeka), dok je Općinski štab  civilne zaštite Hadžići upito jednu radnu mašinu (skip) sa posadom.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać

Vodostaji svih rijeka na području Unsko-sanskog kantona su i dalje u konstatnom opadanju.

Vodostaj rijeke Une na području grada Bihaća iznosi 115 cm (kritična tačka je 100cm) sa trendom opadanja 1 cm po satu, a nivo rijeke Sane u Sanskom Mostu je 247 cm, odnosno 45 cm manje od jučer u isto vrijeme.

Meteorološko-hidrološka  situacija

U gradu Bihaću u 08:00 sati temperatura je iznosila  10,5 oC.

Vodostaj rijeke Une iznosi 115 cm, (početak obavještavanja je 100 cm).

Padavine: 1,7 l/m2.

U općini Sanski Most u 08:00 sati temperatura je iznosila 11 oC.

Vodostaj rijeke Sane iznosi 247 cm, (početak obavještavanja je 310 cm).

Padavine: 1 l/m2.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na HA Modrac

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 197,88 mnm., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata vodostaj  je viši za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 17,00 m3/s.

 

 

VELIKO NEVRIJEME

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara bila je na ispomoći na ugroženom području u Jablanici od 07:30 do 16:30 sati.

 

 

POŽARI

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su 8 manjih intervencija i to: 2 na gašenju zapaljenog dimnjaka, jedna na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, jedna tehnička na izvlačenju tijela iz rijeke Željeznice i 4 obezbjeđenja (tri na obezbjeđenju takovanja goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i jedna na obeznjeđenju kulturnog događaja).

 

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog kišnih padavina proteklih dana koje su uzrokovale povećanu izdašnost i zamućenje vode, iz JP „Vodovod“ d.o.o. Bihać obavještavaju da je i dalje na snazi preporuka o prokuhavanju vode prije upotrebe za piće.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Iz JP-a EP BiH (Javnog poduzeća Elektro-privreda Bosne i Hercegovine) doznajemo da su bez elektroopskrbe dio Buturović Polja (područje Grada Konjica), i naselja Šanica, Bijela, Dragan Selo, Čivelj, Žuglići i Šabančići na području Općine Jablanica.

 

OSTALO

 

AKTIVNOSTI FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

Tokom jučerašnjeg dana pripadnici Federalne jedinice za spašavanje iz ruševina USAR tim FUCZ i Federalne jedinice za spašavanje na vodi FUCZ bili su angažovani na području općine Jablanica i Buturović polja (grad Konjic), gdje su radili na potrazi za nestalim osobama, na spašavanju ljudi i materijalnih dobara te uklanjanju posljedica uzrokovanih poplavama i klizištima. Tokom svojih aktivnosti, ovi timovi su pružali pomoć ugroženom stanovništvu, vršili evakuaciju, uklanjali prepreke i osiguravali siguran prolaz na kritičnim mjestima. Tokom današnjeg dana, pripadnici ovih jedinica biti će angažovani na području opčina Jablanica i Konjic.

BIHAMK

Na putevima koji vode od Jablanice prema Mostaru i od Jablanice prema Blidinju i dalje je obustavljen saobraćaj. Na dionici od Konjica-prema Jablanici trenutno mogu saobraćati putnička i teretna vozila bez prikolice, kao i teretna vozila sa prikolicom koja prevoze humanitarnu pomoć. Otežano, jednom trakom naizmjenično saobraća se na magistralnom putu Jablanica-Prozor. Alternativni pravci su: Sarajevo-Novi Travnik-Rostovo-Bugojno-Kupres-Tomislavgrad-Posušje-Mostar ili Sarajevo-Foča-Tjentište-Gacko-Mostar. Na putu Konjic-Borci-Ruište ima vode i mulja na kolovozu, ali putnička, kombi i terenska vozila mogu saobraćati  OTEŽANO.

Na regionalnom putu R-408 Drvar-Glamoč zbog oštećenja kolovoza zabranjen saobraćaj za vozila preko 7,5 tona do daljnjeg (alternativni pravci su u funkciji). Obustavljen je saobraćaj na lokalnim cestama Dusina ( Fojnica),  Vrani, Gunjani, Bijelovići  (Kreševo). Zbog izvođenja radova na zamjeni prelaznih naprava na vijaduktu Reljevo, na dionici autoceste Sarajevo sjever-Butila, vozila saobraćaju jednom saobraćajnom trakom u pravcu kretanja. Na dionici Podlugovi-Visoko zbog radova na postavljanju bukobrana na mjestu izvođenja radova u funkciji je preticajna traka, a brzina ograničena na 60 km/h. Na magistralnim putevima Matuzići-Doboj i Vitez-Kaonik zbog aktuelnih radova saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila. S obzirom da se radi o izrazito frekventnim dionicama, na mjestima izvođenja radova tokom dana formiraju se duže kolone vozila u oba smjera. Sanacioni radovi aktuelni su i na magistralnim putevima: Livno-Kamensko (Podgradina), Doboj-Gračanica (Brijesnica Velika), Kladanj-Živinice, Prozor/Rama-Jablanica, Foča-Ustikolina, Tarčin-Konjic i Međeđa-Višegrad. Na magistralnom putu Rogatica-Ustiprača, zbog oštećenja mosta, vozila do 30 tona saobraćaju jednom trakom, dok je za vozila preko 30 tona saobraćaj obustavljen. Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putnička vozila.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR