Sažetak vanrednog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dan 05.10.2024. godine, do 15:00 sati

Hercegovačko-neretvanski kanton

Na temelju prikupljenih informacija od Operativnog centra Jablanica, nastradalo je 12 osoba.

Potraga se nastavlja za desetak osoba za koje se sumnja da su nestale uslijed vremenskih nepogoda koje su pogodile ovu opštinu.Također se traga i za određenim brojem automobila za koje se smatra da su potopljeni. 67 osoba se javilo u Dom Zdravlja radi pružanja liječničke pomoći, a 4 osobe su upućene na dalje liječenje. Saobraćaj prema Mostaru na magistralnom putu M – 17 se odvija otežano, prema Konjicu je put prohodan, dok je putna komunikacija prema Risovcu i dalje u prekidu.

U naselju Drežnica uspostavljena je privremena putna komunikacija na regionalnom putu između Gornje i Donje Drežnice.Trenutno nema novih padavina.

Na području grada Konjica, uspostavljena je putna komunikacija na putu između Čelebića i Kostajnice..GSS obilazi ugrožena područja u Buturović Polju i pruža potrebnu pomoć lokalnim stanovnicima i radi se još uvijek na sanacijama puteva koji su u prekidu.

 

Srednjobosanski kanton

Prema informacijama odgovornih osoba iz službi civilne zaštite općina Kiseljak, Kreševo i Fojnica sve raspoložive ekipe i materijalno-tehnička sredstva su na terenu i rade na raščišćavanju poplavom pogođenog područja te putnih komunikacija  na području ovih općina.

Vlada SBK/KSB donijela je danas na svojoj  telefonskoj sjednici Odluku o proglašenju stanja nesreće uzrokovano obilnim padavinama na području Srednjobosanskog kantona.

Na današnjoj sjednici Vlada je donijela i Naredbu o angažovanju Službi za zaštitu i spašavanje Srednjobosanskog kantona/Kantona Središnja Bosna, te Odluku o dodjeli jednokratne pomoći za hitne intervencije.

Općinama Kiseljak, Fojnica i Kreševo bit će dodijeljeno po 100.000,00 KM  za hitne intervencije.

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR