Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 02./03.10.2024. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRESI

Federalni hidrometeorološki zavod – Centar za seizmologiju

Aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, registrovali su potres dana, 02.10.2024 godine, u 15:20 sati, na području Širokog Brijega. Jačina zemljotresa u hipocentru iznosila je 2,8°  po Richteru, a intezitet u epicentru bio je III° Merkalijeve skale.

 POPLAVE-VODOSTAJI

Prema informacijma kojim raspolaže Federalni operativni centar svi vodotoci su u granicama svojih korita. I pored najavljenih obilnih padavina još nije došlo do bitnog rasta vodostaja niti izlijevanja vodotoka van svojih korita, kao ni pojave bujičnih voda.

 Tuzlanski kanton

Vodostaj na HA Modrac

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati bio je 197,69 mnm., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje prije 24 sata vodostaj  je viši za 1 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 4,90 m3/s.

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 Obavijest o mogućim bujicama i klizištima

Sektor hidrologije, Odsjek za prognozu i bilans voda Federalnog hidrometeorološkog zavoda, na osnovu dostupnih meteoroloških, hidroloških prognoza i raspoloživih platformi uključujući EFAS dostavio je Obavijest o mogućim velikim vodama na području Federacije Bosne i Hercegovine:

Usljed obilnih padavina, lokalno vrlo jakog intenziteta, koje se očekuju u narednim danima na području Federacije Bosne i Hercegovine, moguće je lokalno izlijevanje vodotoka iz korita, naročito na području Hercegovine i zapadne Bosne.

Obilne padavine se očekuju i na području Crne Gore tako da postoji manja mogućnost od izlijevanja rijeke Drine, uz napomenu da za vodotoke pod vještačkim utjecajima nije moguće dati pouzdanu prognozu.

Očekivani početak događaja: 03.10.2024. godine (04.10.2024. – rijeka Drina)

Očekivani vrh vodnog vala: 03/04. 10. 2024. godine (05.10.2024. – rijeka Drina)

Napomena: Za vodotoke koji su pod vještačkim utjecajima nije moguće dati pouzdanu prognozu.

AGENCIJA ZA VODNO PODRUČJE RIJEKE SAVE

Prognoza vanrednog hidrološkog stanja za period: 03.10. do 06.10.2024. godine:

Prognozira se porast vodostaja uslijed novih značajnijih padavina na većem dijelu vodnog područja rijeke Save u FBiH, posebno na slivovima Une, Sane i Sanice. Očekuje se dostizanje kota obavještavanja definiranih Federalnim operativnim planom odbrane od poplava, na određenom broju hidroloških stanica.

Moguće su bujične poplave na slivovima rijeka Sana, Sanica i Bliha.

U naredna četiri dana prognozirano je vanredno hidrološko stanje, posebno na području gornjeg i srednjeg dijela sliva rijeke Une, te slivova Sane i Sanice.

Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje Unsko-sanskog kantona, odnosno područje gradova/općina: Bihać, Bosanska Krupa, Sanski Most i Ključ.

Sugeriše se nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuje se pojačan oprez. Nadležne službe civilne zaštite upozoravaju stanovništvo da postoji opasnost od prilaska obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te treba da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, kako bi stanovništvo na vrijeme oduzelo mjere samozaštite, s ciljem smanjenja šteta od štetnog djelovanja poplava.

NAPOMENA: Obavještenje se daje na osnovu prognoziranih podataka padavina, tako da promjena vremenske prognoze može uticati i na prognozirano hidrološko stanje.

 POŽARI

 Zapadnohercegovački kanton

Grad Ljubuški. Vatrogasna jedinica grada Ljubuški imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– jučer u vremenu od 14:50 do 16:00 sati, kontrolirano paljenje vatre kod firme Trgocop, gdje su vršili osiguranje požarišta,

– jučer u vremenu od 23:40 do 01:10 sati, gasili su požar na obiteljskoj kući u Vitini. Objekt je u potpunosti izgorio. Policija je izišla na mjesto događaja.

 Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 18:45 do 20:05 sati, u Vrapčićima, gdje je gorio vinograd.

 Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je sedam manjih intervencija: dvije na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru,  gašenju zapaljenog niskog rastinja, gašenju zapaljenih elektro-instalacija u liftu i tri obezbjeđenja (dva sportska događaja i jedno na Međunarodnom aerodromu Sarajevo).

 Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Crvene njive, gdje je gorio privatni stambeni objekat (kuća).

 Srednjobosanski kanton

Općina Travnik. Profesionalna vatrogasna jedinica Travnik imala je intervenciju na gašenju požara u ul. Pirota, gdje je gorjela veća količina otpada od drveća.

 OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog kišnih padavina proteklih dana koje su uzrokovale povećanu izdašnost i zamućenje vode, iz JP „Vodovod“ d.o.o. Bihać obavještavaju da je i dalje na snazi preporuka o prokuhavanju vode prije konzumacije.

 OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je NARANDŽASTO upozorenje za područja Hercegovine, zapadne, sjeverozapadne i djelimično centralne Bosne, zbog obilnijih padavina.  Očekivana količina padavina od 30 do 60 l/m2, lokalno i do 80 l/m2. Lokalno je moguće izlijevanje vodotoka iz korita i pojava urbanih poplava.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR