Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 30.09./01.10.2024. godine, do 10:00 sati

ZEMLJOTRESI

 

Federalni hidrometeorološki zavod

Centar za seizmologiju

Aparati u Centru za seizmologiju, Federalnog hidrometeorološkog zavoda u Sarajevu, registrovali su zemljotres dana, 30.09.2024 godine, u 20:46 sati, na području Ustikoline.

Jačina zemljotresa u hipocentru iznosila je 2,6 stepena po Richteru, a intezitet u epicentru bio je III stepena Merkalijeve skale.

 

POŽARI

 

Posavski kanton

Grad Orašje. Vatrogasna jedinica grada Orašje imala je intervenciju na gašenju požara u Orašju u trećoj ulici gdje došlo do zapaljenja automobila. Požar je ugašen.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju na gašenju požara stuba električne rasvjete, u ulici Zmaja od Bosne.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju požara zapaljenog putničkog motornog vozila, u ulici Zlatnih Ljiljana.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervencije na gašenju požara i to:

–  od 19:00 do 19:55 sati, gdje je gorio otpad na Kvanju, te

– od 22:40 do 23:25 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u Pologu.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljine imala je intervenciju na gašenju požara od 03:20 do 03:50 sati, gdje je gorjelo smeće i trava u Tasovčićima.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervenciju na gašenju požara od 21:19 do 22:00 sati, gdje je gorio dimnjak u Ul. Rasadnik.

Grad Stolac. Vatrogasna jedinica grada Stolac imala je intervenciju na gašenju požara od 09:45 do 10:10 sati, gdje je gorio osobni automobil u garaži.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su sedam intervencija. Dvije se odnose na obezbjeđenje prilikom tankovanja goriva na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“, tri na gašenje zapaljenog otpada u kontejnerima, jedna na gašenje zapaljenog automobila, te jedna na pojavu dima u napuštenom objektu.

 

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je tehničku intervenciju od 13:30 do 14:00 sati, na prijevozu vode za „HE Jablanica“.

 

Zapadnohercegovački kanton

Grad Široki Brijeg. Vatrogasna jedinica grada Široki Brijeg imala je tehničku intervenciju na osiguranju nogometne utakmice od 18:00 do 20:00 sati, na Pecari U intervenciji učestvovala  dva vatrogasca sa jednim vozilom.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Zbog kišnih padavina proteklih dana koje su uzrokovale povećanu izdašnost i zamućenje vode, iz JP „Vodovod“ d.o.o. Bihać obavještavaju da je i dalje na snazi preporuka o prokuhavanju vode prije konzumacije.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. U općini Vitez uvedena je stalna redukcija vode u vremenu od 23:30 sati do 05:30 sati.

 

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za područje Sarajeva zbog magle po kotlinama.

 

Temperature zraka u 08 sati: Sokolac -3 stupnja, Drvar 0, Ivan Sedlo i Srebrenica 1, Bjelašnica, Bugojno, Livno, Sanski Most i Tuzla 2, Sarajevo i Široki Brijeg 3, Banja Luka, Bihać, Bijeljina, Doboj i Prijedor 4, Jajce i Zenica 5, Gradačac 8, Trebinje 9, Mostar 11, Neum 13 stupnjeva.

 

                                                                                FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR