Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 28./29.09.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI 

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara  od 23:15 do 23:35 sati, u ul. Stjepana Radića, gdje je gorio otpad.

 

Tuzlanski kanton

Grad  Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervencije na gašenju požara niskog rastinja u naselju Tupković, te porodične kuće, u MZ Dubrave.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavca imala je intervenciju na gašenju električnog šporeta.

Općina Banovići. Vatrogasna jedinica općine Banovići imala je intervenciju na gašenju požara u firmi „Bito Invest“, u Ribnici. Pričinjena je manja materijalna šteta.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imali su tri intervencije: jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, te dvije na gašenju zapaljenog otpada u napuštenim objektima.

 

Tehničke intervencije

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervenciju od 21:55 do 22:50 sati, u ul. braće Radića, na čišćenju odvodnih šahtova i ispumpavanju vode iz dvorišta zgrade.

 

OŠTEĆENJE VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Kišne padavine proteklih dana uzrokovale su povećanu izdašnost i zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća, zbog čega se preporučuje korisnicima da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

 

OSTALO

 

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za područje Tuzle zbog očekivane akumulirane količine padavina od 15 do 25 litara po metru kvadratnom, kao i za područja: Mostar i Livno zbog očekivanih udara vjetra između 40 i 60 km/h.

 

 

                                                                                FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR