Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 26./27.09.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Omera Maslića, gdje je gorjelo sijeno. Požar je ugašen.

Hercegovačko-neretvanski kanton

  • Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara
  • zbog pojave dima u Zagrebačkoj ulici.
  • Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara od 15:15 do 16:20 sati, u Lokvama, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje.
  • Tuzlanski kanton

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara  u MZ Repuh, gdje je gorjelo kukuruzište. Opožarena površina jedan cca jedan dunum.

Grad Srebrenik. Vatrogasna jedinica grada Srebrenik imala je intervenciju na gašenju niskog rastinja u koritu rijeke Tinje, naselje Kiseljak.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su pet intervencija od čega jednu veću prijavljena u 17:12 sati, a radilo se o požaru na krovu ugostiteljskog objekta u naselju Dejčići, opština Trnovo. Vatrogasne ekipe su na lice mjesta stigle u 17:55 sati. U akciji gašenja požara je učestvovalo 13 vatrogasaca sa četiri vozila. Požar je likvidiran u 23:24 sati.

Ostale intervencije se odnose na gašenje jednog dimnjaka ugostiteljskog objekta i tri na obezbjeđenja prilikom tankovanja goriva na Međunarodnom aerodromu „Sarajevo“.

  • Unsko-sanski kanton
  • Općina Velika Kladuša.Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je intervenciju od 18:20-21:30 sati u mjestu Glinica, gdje je došlo do požara na pomoćnom objektu-sjeniku.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

  • Unsko-sanski kanton
  • Grad Cazin. Zbog kvara od 09:55 – 16:44 sati, došlo je do prekida u snabdijevanju električnom energijom dijela 10 kV dv Skokovi.
  • Grad Bihać. Kišne padavine proteklih dana uzrokovale su povećanu izdašnost i zamućenje vode na svim izvorištima koja su u funkciji vodosnabdijevanja grada Bihaća, zbog čega se preporučuje korisnicima da iz preventivnih razloga prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

OSTALO

 FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuto upozorenje za regije Livna i Bihaća, zbog očekivanog jakog vjetra koji može puhat brzinom i do 50 km/h .

 

                                                                                    FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR