Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 12./13.09.2024. godine, do 10:00 sati

 

POŽARI

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara od 17:50 do 18:40 sati, na Buni, gdje je gorjela trava i nisko rastinje.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 10:35 do 11:10 sati, u Gabela Polju, gorjela trava i nisko rastinje,

– od 13:55 do 14:50 sati, na Bivolje Brdu, gorjela šuma i trava.

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bihać. Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je intervenciju u u. Derviša Sušića, gdje je došlo saobraćajne nezgode. U jednom automobilu se pojavio dim i postojala je opasnost da se vozilo zapali. Brzom intervencijom vatrogasne službe požar je spriječen.

Općina Bosanski Petrovac. Vatrogasna jedinica općine Bosanski Petrovac imala je dvije  intervencije na gašenju požara, i to:

– od 11:30 do 14:15 sati, u mjestu Gaj, gdje je gorjela pilana,

– od 12:50 do 15:20 sati u mjestu Šekovac, gdje je gorjela štala sa sijenom.

Oba požara su ugašena.

 

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačca imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– u 15:52 sati, u MZ Vida II, gdje je opožareno dva duluma niskog rastinja i jedan dulum voćnjaka,

– u 19:18 sati, u MZ Vida II, naselje Diren, gdje je gorjelo nisko rastinje. Opožarena povrsina je oko 20 duluma.

Općina Sapna. DVD Sapna imalo je intervenciju na gašenju požara u MZ Kraljevići, gdje je gorjelo nisko rastinje na površini od trideset duluma i dva duluma pod žitaricama.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavca imala je intervenciju na gašenju požara MZ Turija naselje Cerik, gdje je gorjelo nisko rastinje.  Opožarena povrsina je oko pet duluma

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je dvije intervencije na gašenju požara, i to:

– od 14:30 do 20:10 sati, u polju Sovići – Gorica, prema granici sa RH, gdje je gorjela šuma i nisko rastinje na površini od oko 100.000 m². Požar su gasila četiri  vatrogasca PVP Grude sa dva vozila i 10 vatrogasaca DVD Gorica sa dva vatrogasna vozila,

– od 14:45 do 17:00 sati, u naselju Majića Dubrava – Drinovci, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na površini od oko 3.000 m². Požar su gasila dva vatrogasca s vatrogasnim vozilom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u ulice Crkvice, gdje je gorio putnički automobil.

Općina Kakanj. Vatrogasna jednica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara u mjesu Kujavče, gdje je gorjela suha trava i nisko rastinje.

Oba požara su ugašena.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Jajce. Vatrogasna jedinica općine Jajce imala je intervenciju na gašenju požara od 11:26 do 16:00 sati, na lokalitetu Kruščica, gdje je gorjela gradska deponija smeća. Požar je ugašen.

 

Kanton Sarajevo

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo imala je sedam intervencija na gašenju požara, i to: tri na gašenju zapaljenog smeća u kontejneru, dvije na gašenju zapaljenih električnih stubova, jednu na gašenju napuštene barake i jedan izlazak na lice mjesta po dojavi da se u zgradi pojavio dim.

 

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE

 

Unsko-sanski kanton

Općina Sanski Most. Zbog nevremena, od 23:15 sati van napona su dalekovodi: 10 kV dalekovod Krečana, dio 10 kV dalekovoad Lušci Palanka i dio 10 kV dalekovoad Jelašinovci. Radovi na otklanjanju kvarova su u toku.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Zbog kvara na električnoj mreži, od 22:00 sata je u prekidu napajanje električnom energijom u selu Ravni. Radovi na otklanjanju kvara su u toku.

 

Kanton 10

Opskrba električnom energijom je bila povremeno otežana zbog grmljavine na području cijelog kantona.

 

Srednjobosanski kanton

Općina Vitez. U općini Vitez  je na snazi restrikcija vode u noćnim satima.

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Obavijest o mogućim bujicama i klizištima

Sektor hidrologije, Odsjek za prognozu i bilans voda Federalnog hidrometeorološkog zavoda, na osnovu dostupnih meteoroloških, hidroloških prognoza i raspoloživih platformi uključujući EFAS dostavio je Obavijest o mogućim velikim vodama na području Federacije Bosne i Hercegovine:

Usljed obilnih padavina, lokalno vrlo jakog intenziteta, koje se očekuju u narednim danima na području Federacije Bosne i Hercegovine, a naročito na području sliva rijeke Sane, moguća je pojava bujičnih poplava,.

Očekivani početak događaja: 12.09.2024. godine

Očekivani vrh vodnog vala: 13.09.2024. godine

Napomena: Za vodotoke koji su pod vještačkim utjecajima nije moguće dati pouzdanu prognozu.

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Narandžasto upozorenje za područja Hercegovine, zapad i sjeverozapad Bosne, gdje se očekuju intenzivnije padavine. Očekivana količina padavina od 30 do 60 l/m2, lokalno i do 80 l/m2.

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR