Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 26./27.07.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

 

Unsko-sanski kanton

Grad Bosanska Krupa. Vatrogasna jedinica grada Bosanska Krupa imala je intervenciju   od 09:55 do 11:00 sati u mjestu Bosanska Otoka, gdje je došlo do samozapaljenja jedne osobe, koja je smrtno stradala.

Općina Velika Kladuša.Vatrogasna jedinica općine Velika Kladuša imala je dvije intervencije na gašenju požara i to;

  • od 14:30 do 15:15 sati u mjestu Mala Kladuša gdje je gorjela trava, te
  • od 15:30 do 16:40 sati u mjestu polje gdje je gorjela trava.

 

Tuzlanski kanton

Grad Tuzla. Vatrogasna jedinica grada Tuzla imala je intervenciju gašenja požara u naselju Krojčica, gdje je gorjelo motorno putničko vozilo.

Grad Lukavac. Vatrogasna jedinica grada Lukavac imala je intervenciju u MZ Devetak gdje je gorjelo nisko rastinje.

Grad Živinice. Vatrogasna jedinica grada Živinice imala je intervenciju na gašenju požara u MZ Šerici zaseok Bučik, gdje je gorjelo motorno putničko vozilo.

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačac imala je intervenciju na gašenju požara u mjestu Begovina, gdje je gorjelo nisko rastinje, u intervenciji učestvovalo pet vatrogasaca sa jednim vozilom.

 

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenice imala je intervenciju na gašenju požara starog namještaja, u naselju Tetovo. Požar je ugašen.

Općina Kakanj. Vatrogasna jedinica općine Kakanj imala je intervenciju na gašenju požara suhe trave i niskog rastinja. Požar je ugašen.

 

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je sedam intervencija na gašenju požara trave i niskog rastinja u mjestima i to: dvaput u Dobrom selu, dvaput u Vrapčićima, Podveležju, Ćulama i Ortiješu, te na gašenju požara štale u Blagaju.

Grad Čapljina. Vatrogasna jedinica grada Čapljina imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 07:05 do 07:40 sati, gdje je gorjelo smeće u Gabeli,
  • od 08:10 do 08:35 sati, gdje je gorjela kapina u Tasovčićima,
  • od 12:50 do 18:35 sati, ispomoć vatrogascima iz Stoca u gašenju požara u mjestu Barane,
  • od 17:15 sati, gori šuma, rastinje i trava u Zvirovićima. Vatrogasci su na terenu. Požar trenutno ne prijeti stambenim i drugim objektima,
  • od 21:10 do 22:00 sati, gdje je gorjelo smeće i rastinje u Višićima, te
  • od 22:45 do 23:15 sati, gdje je gorjela trava i rastinje u Čeljevu.

Općina Čitluk. Vatrogasna jedinica općine Čitluk imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 12:50 do 23:50 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na Dobrom Selu,
  • od 16:00 sati, gori trava, visoko i nisko rastinje na brdu Križevac u Međugorju. Vatrogasci su na terenu. Požar trenutno ne prijeti stambenim i drugim objektima,
  • od 16:50 do 18:00 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje u Dragićini, te
  • od 19:00 do 20:40 sati, gdje je gorjela trava i nisko rastinje na Gradnićima.

Grad Stolac. Još uvijek je aktivan požar od 24.07.2024. god. na nepristupačnom terenu, na lokaciji Barane. Požar trenutno ne prijeti stambenim i drugim objektima.

 

Zapadnohercegovački kanton

Općina Grude. Vatrogasna jedinica općine Grude imala je intervencije na gašenju požara i to:

  • od 14:20 do 15:00 sati, u Ledincu ispred obiteljske kuće, pri čemu je izgorjela manja količina drvene mase. Požar su gasila dva vatrogasca s vozilom,
  • od 15:15 do 16:20 sati, u Lončacima gdje je gorjela manja površina niskog rastinja i dio voćnjaka. Požar su gasila dva vatrogasca s vozilom,
  • od 21:05 do 22:45 sati, u Sovićima (Pejići), gdje je gorjelo nisko rastinje i šuma, opožareno je oko 0,3 ha. Požar su gasila dva vatrogasca s vozilom, te
  • od 21:15 do 22:30 sati, u Sovićima (Boguti), gdje je gorjela trava i nasadi oraha, opožareno je oko 0,3 ha površine. Požar su gasila tri vatrogasca DVD-a iz Gorice s jednim vozilom.

 

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su šest intervencija i to: gašenje niskog rastinja, gašenje manjeg požara u poslovnom objektu-cvjećari, izlazak na teren po dojavi o dimu u stanu i tri intervencije obezbjeđenja pretakanja goriva na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

 

OSTALO

 

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

 

Meteoalarm: Federalni hidrometeorološki zavod izdao je Žuti nivo upozorenja za cijelo područje Bosne i Hercegovine, zbog maksimalnih dnevnih temperatura zraka između 32 i 38°C.

 

 

 

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR