FUCZ ronilačkom klubu Vidra iz Ključa ustupila ronilačku opremu

Općina Ključ dio je Unsko-sanskog kantona bogatog rijekama i jezerima koje nude bezbroj sadržaja koje koristi stanovništvo ali i velik broja turista kojih je svake godine sve više, pa  su obučene i opremljene službe i klubovi za spašavanje na vodi i pod vodom koje mogu odgovoriti spasilačkim zadacima od nemjerljivog značaja.

U Ključu je danas izvršena primopredaja ronilačke opreme namijenjene aktivnostima koje provodi ronilački klub “Vidra”. Ova oprema koju je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) ustupila na korištenje ronilačkom klubu “Vidra” iz Ključa, čiji se članovi godinama dobrovoljno uključuju u potrage na vodi i pod vodom koje se provode u cilju pronalaska i spašavanja nestalih osoba, uveliko će olakšati i učiniti efikasnijim njihov daljnji angažman u zaštiti i spašavanju.

Općina Ključ pripada Unsko-sanskom kantonu bogatom rijekama i jezerima koje nude bezbroj sadržaja koje koristi stanovništvo ali i veliki broja turista kojih je svake godine sve više pa su obučene i opremljene službe i klubovi za spašavanje na vodi i pod vodom koje mogu odgovoriti ovakvim spasilačkim zadacima od nemjerljivog značaja.

Unsko-sanski kanton je od početka migrantske krize područje najvećeg priliva migranata a kako se neke od rijeka nalaze na migrantskoj ruti te su veoma brze i opasne ishod može biti koban, potrebe angažmana obučenih ronilaca i spasilaca prepoznate su i u ovom segmentu.

Primopredaji, koja je upriličena u Ključu, ispred Vatrogasnog doma, prisustvovali su direktor FUCZ Aldin Brašnjić sa saradnicima i članovi ronilačkog kluba “Vidra”. Direktor Brašnjić je rekao da je FUCZ prepoznala važnost uloge  ronilačkog kluba “Vidra” u zaštiti i spašavanju kao i probleme sa kojima se susreće ovaj klub zbog nedostatka opreme. Naglasio je da je sve više zahtjeva za angažmanom jedinica, službi i spasilaca i da je neophodno raditi na prevenciji ali i na obučavanju i opremanju snaga koje mogu odgovoriti na bilo koju nesreću pogotovo na lokalnom nivou koji je inače prvi odgovor.

Osim opreme za ronioce koju, između ostalog, čine mokra i suha ronilačka odijela, boce s kisikom, kompenzator plovnosti, lampe, pojasi, neoprenske kape, čizme rukavice, peraje i ronilački kompjuter, ovom Ronilačkom klubu ustupljen je i rafting čamac sa veslima.

Nakon primopredaje opreme u prostorijama Općine Ključ direktor FUCZ Aldin Brašnjić sastao se i sa pomoćnikom općinskog načelnika za civilnu zaštitu Arminom Čahutom i njegovim saradnicima te Azharom Sejarićem, zastupnikom u Skupštini Unsko-sanskog kantona gdje su razgovarali o budućoj saradnji, važnosti učešća nevladinog sektora u sistemu zaštite i spašavanja i planu za održavanja obuka u sistemu zaštite i spašavanja za niže nivoe vlasti.