Sažetak redovnog izvještaja o stanju prirodnih i drugih nesreća na području Federacije BiH, za dane 09./10.07.2024. godine, do 10:00 sati

POŽARI

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na gašenju požara,

od 18:35 do 18:50 sati, u ul.Hrvatske mladeži, gdje je gorio stan.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica imala je intervencije na gašenju požara i to:

– od 10:15 do 11:45 sati, u Žuglićima, gdje je gorjelo nisko rastinje,

– od 14:20 do 15:00 sati, na Bukovom Podu, gdje je gorjela šuma,

– od 07:30 do 07:55 sati, u Donjoj Jablanici, gdje je gorio otpad.

Zeničko-dobojski kanton

Grad Zenica. Vatrogasna jedinica grada Zenica imala je intervenciju na gašenju požara u ulici Fakultetska, gdje je gorio otpadni materijal. Požar je ugašen.

Grad Visoko. Vatrogasna jedinica grada Visoko imala je intervenciju na gašenju požara od 18:53 sati,  u naselju Topuzovo Polje, na regionalnoj cesti Visoko-Kakanj, gdje je gorjelo putničko motorno vozilo. Na intervenciji učestvovalo 5 vatrogasaca sa 2 vatrogasna vozila. Požar je ugašen, te je spriječeno širenje istog. Na vozilu je pričinjena veća materijalna šteta.

Kanton Sarajevo

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo u izvještajnom periodu imali su sedam intervencija: jednu na gašenju zapaljenog otpada u kontejneru, dvije na gašenju niskog rastinja, dva obezbjeđenja na Međunarodnom aerodromu Sarajevo i dvije tehničke intervencije (jednu na otvaranju vrata stana i jednu na Međunarodnom aerodromu Sarajevo).

Tuzlanski kanton

Grad Gradačac. Vatrogasna jedinica grada Gradačca imala je intervenciju na gašenju požara u naselju Sibovac, gdje je gorjelo nisko rastinje.

Srednjobosanski kanton

Općina Novi Travnik. Vatrogasna jedinica općine Novi Travnik imala je intervenciju na gašenju požara od 10:00 do 10:30 sati, u gradskom području, gdje je gorjelo putničko vozilo.

Općina Travnik. Vatrogasna jedinica općine Travnik imala je intervenciju na gašenju požara od 03:45 do 04:45 sati, u gradskom području, gdje je gorio kozmetički salon. Svi požari su ugašeni.

Posavski kanton

Grad Orašje. Vatrogasna jedinica grada Orašja imala je intervenciju na gašenju požara od 04:18 sati, u naselju Matići ul. Sportska 33, gdje su gorjeli automobil i traktor. O incidentu izvještena je Policijska postaja Orašje.

OSTALO

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Meteoalarm: Zbog visokih temperatura zraka i visokih vrijednosti UV indeksa Federalni hidrometeorološki zavod izdaje narandžasto upozorenje. Upozorenje je na snazi širom Bosne i Hercegovine u periodu od 09.07.2024. do 14.07.2024. godine. Dnevne temperature zraka između 34 i 41 °C. U većem dijelu zemlje se očekuju i tropske noći kad je minimalna temperatura zraka veća ili jednaka 20 °C.

Preporuke, mjere, prema Svjetskoj meteorološkoj organizaciji: Poduzmite mjere opreza i pratite posljednju prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni na prekid aktivnosti na otvorenom.

FEDERALNI OPERATIVNI CENTAR