Drugi dan timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), sa deset čamaca i 80 ljudi pretraživali su Bosnu i njene obale od Maglaja do Doboja u potrazi za devetnaestogodišnjim Esadom Omersoftićem koji je 1. januara 2018. godine oko 02:50 minuta vozilom sletio u rijeku Bosnu u maglajskoj ulici Srebreničkih žrtava rata.

Timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), obučeni za spašavanje na vodi i pod vodom, sa deset čamaca i 80 ljudi, danas su drugi dan pretraživali Bosnu i njene obale od Maglaja do Doboja u potrazi za devetnaestogodišnjim Esadom Omersoftićem koji je 1. januara 2018. godine oko 02:50 minuta vozilom sletio u rijeku Bosnu u maglajskoj ulici Srebreničkih žrtava rata.

Timovi FUCZ u utorak 2. januara, na poziv Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona (KUCZ ZDK), priključili su se potrazi koja traje već tri dana, i to sa tri čamca i dvadeset ljudi.

U današnjoj akciji pretrage bilo je uključeno 10 čamaca i 80 pripadnika FUCZ među kojima su i ronioci. Pretraživao se dio rijeke od Maglaja do Doboja, a teren je snimljen i bespilotnim letjelicama (dronovima). U današnju akciju pretrage rijeke Bosne uključili su se i članovi Kajakaškog kluba “Žepče”.

Akcija pretrage terena počela je istu noć nakon prijave mještana da je vozilo završilo u rijeci Bosni. Pretragu terena tokom jučerašnjeg dana, pored tri tima FUCZ, vršili su pripadnici Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona, Profesionalne vatrogasne jedinice Maglaj, pripadnici Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, Općinske službe civilne zaštite Maglaj sa Službom zaštite i spašavanja na vodi i pod vodom, brojni građani i rodbina. Jučerašnja kiša, loša vidljivost nabujale rijeke te klizav teren otežavale su potragu.

Akcijom se danas rukovodilo na terenu a baza rukovođenja operacijama FUCZ bila je uspostavljena na mjestu gdje je mladić sa automobilom sletio u rijeku Bosnu.

Akciju potrage za nestalim mladićem Omersoftićem pripadnici FUCZ nastavljaju sutra u ranim jutarnjim satima.

Uz ovu potragu, pripadnici FUCZ su još uvijek u potrazi i za tijelom Aldina Mulića nakon što je u rano jutro 13. decembra upao u Miljacku u sarajevskom naselju Dolac Malta. Tijelo dvadesetčetverogodišnjeg mladića Irhana Foče, koji je pokušao spasiti Mulića, pronađeno je 14. decembra u rijeci Bosni kod Visokog.

Federalna uprava civilne zaštite