POPLAVE – VODOSTAJI

 

Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save i dalje je u  opadanju je duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama, iznosila je:

–   Bosanski Brod —————————— 362 cm (normalno stanje), jučer 392 cm,

–   Bosanski Šamac ————————— 163 cm (normalno stanje),  jučer 197 cm,

–   Orašje  —————————————- 414 cm (normalno stanje),  jučer 446 cm.

 

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati, bio je 199,11 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme nivo je niži za 2 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 16,2 m3/s.

 

POŽARI

 

Tuzlanski kanton

Općina Gračanica. Pripadnici profesionalne vatrogasne jedinice općine Gračanica,  imali su intervenciju na gašenju požara na pomoćnim objektima, u naselju Doborovci. U požaru je izgorjelo putničko motorno vozilo i drva za ogrijev. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Gradačac. Pripadnici DVD-e Gradačac, imali su intervenciju na gašenju požara gdje je gorjela šuma, na površini od oko 2 dunuma, u naselju Rajska. Požar je lokalizovan i ugašen.

Općina Srebrenik. Pripadnici profesionalne vatrogasne jedinice općine Srebrenik, imali su intervenciju na gašenju požara niskog rastinja, u mjestu Babunovići, zaseok Sarajlići. Izgorjelo je cca 8 dunuma niskog rastinja i trave. Požar je lokalizovan i ugašen.

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Grad Mostar. Vatrogasna jedinica grada Mostara, imala je intervenciju na gašenju požara, u vremenu od 19:05 do 19:30 sati, u naselju Šehovina, gdje je gorio dimnjak.

Općina Jablanica. Vatrogasna jedinica općine Jablanica, imala je intervenciju na gašenju požara u vremenu od 19:00 do 20:00 sati, gdje je gorio dimnjak u zgradi, u ul. Omladinsko šetalište bb.

 

Zeničko-dobojski kanton

Općina Visoko. Vatrogasna jedinica općine Visoko, ugasila je požar na ventilacionom otvoru, u firmi „Prevent Leather“. U požaru je pričinjena manja materijalna šteta.

Općina Maglaj. Pripadnici vatrogasne jedinice općine Maglaj, imali su tehničku intervenciju, na lokalitetu MZ-e Liješnica, gdje su izvršili uklanjanje lima sa podvožnjaka, koji je ugrožavao bezbjedno odvijanje saobraćaja.

 

ZAGAĐIVANJE OKOLIŠA – ZRAKA

 

Tuzlanski kanton

Kvalitet zraka za dan 29.01.2018.godine, odgovarao je kvalitetu prekomjerno zagađenog zraka na lokalitetima: Skver, BKC-e, Bukinje i Živinice, dok je na lokalitetima Lukavac i Mobilna: Sapna, odgovarao kvalitetu čistog zraka.

 

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA

 

Unsko-sanski kanton

Općina Ključ. Od strane Policijske stanice Ključ, dostavljena je prijava o pronalasku nepoznatog ubojnog sredstva, koji se nalazi u vodi, u mjestu Gornja Sanica, u reonu Saničke rijeke.

Grad Bihać. Od strane Policijske stanice Bihać, dostavljena je prijava o pronalasku ručne bombe M-52 i 723 metka cal. 7,62 u mjestu Baljevac.

Prijava je po prijemu proslijeđena uposlenicima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

 

Hercegovačko- neretvanski kanton

Grad Mostar. Od strane Policijske stanice Mostar-Sjever, dostavljena je prijava o pronalasku  neeksplodirane granate,  koja se nalazi na lokalitetu Bočine.

Prijava je po prijemu proslijeđena uposlenicima za UES Federalne uprave civilne zaštite.

  

OPERATIVNI CENTAR FEDERALNE UPRAVE CIVILNE ZAŠTITE

Federalna uprava civilne zaštite